ARA

Ramazan Ayý Ýçin Bitki Çayý Tavsiyeleri

 Ramazan Ayý Ýçin Bitki Çayý Tavsiyeleri Ramazan’da iftar ve sahur yemeklerinden sonra sindirim sistemi rahatsýzlýklarýný gidermeye yardýmcý olarak, bitki çayý karýþýmlarýný öneriyor.


Bitki çayý karýþýmlarýnýn sindirim sistemini rahatlatmakla birlikte vücudun sývý ihtiyacýný da karþýlayacaðýný belirten Sezik, açýkta satýlan bitkilerin alýnmamasý konusunda da tüketicileri uyarýyor.

Ramazan dönemi yaklaþýrken bitki çayý tavsiyelerinde bulunuyor.

Ýftar ve sahur yemeklerinden sonra genellikle hazýmsýzlýk, þiþkinlik, gaz gibi sindirim sistemi rahatsýzlýklarýnýn görüldüðünü, bu belirtileri gidermeye yardýmcý olacak bitkiler olduðu vurgulayan Ekrem Sezik, þunlarý söylüyor:

“Avrupa Ýlaç Kurumu, mayýs papatyasý, tarçýn kabuðu, nane yapraðý, zencefil kökü ve rezene meyvesinin þiþkinlik, gaz, hazýmsýzlýk ve hafif spazm görülen sindirim sistemi rahatsýzlýklarýnda geleneksel olarak kullanýlabileceðini kabul ediyor. Diðer bilimsel kaynaklarda bu bitkilerin sindirim sistemi rahatsýzlýklarý ile ilgili olan baþka pek çok yararlý etkilerinin de bulunduðu belirtilmektedir. Mesela; papatyanýn enflamasyon giderici, ödem boþaltýcý, antimikrobiyal, idrar artýrýcý, rezenenin safra ifrazatýný artýrýcý ve çocuklarda görülen kolikleri giderici, tarçýnýn spazm giderici, nanenin mikroorganizmalarýn üremesini durdurucu etkisi gibi…”

Ramazan çaylarý

Prof. Dr. Ekrem Sezik, iftar ve sahurdan sonra þu bitki çayý karýþýmlarýný tavsiye ediyor:

“Ýftardan sonra aþaðýdaki bitki çayý karýþýmýný hazýrlayýp içiniz. Hem sindirim sisteminiz rahatlayacak hem de vücudunuzun sývý ihtiyacýný karþýlamýþ olacaksýnýz. Çayýn hazýrlanýþý þöyle: Cam veya porselen demliðe 1 poþet papatya, 1 poþet nane, 1 çay kaþýðý rendelenmiþ zencefil (veya 1 poþet zencefil), 3-4 karanfil koyun, üzerine kaynar olmayan sýcak su ilâve edin. Su miktarý 2-3 kupa çay içmenize yetecek kadar olmalý. 5-10 dakika bekletip için.”

“Sahur yemeði için biraz farklý bir formül tavsiye edeceðim. Çünkü sahurdan sonra, en çok görülen rahatsýzlýk aþýrý gaz meydana gelmesi. Yine cam veya porselen demliðe 1 poþet papatya, 1 poþet rezene, 1 poþet adaçayý, 1 poþet nane, birkaç parça tarçýn koyup, üzerine kaynar olmayan sýcak su ilâve edin. Su miktarý yine 2-3 kupa çay içmenize yetecek miktarda olmalýdýr. 5-10 dakika bekletip içiniz.”

Uyarýlar

Prof. Dr. Ekrem Sezik, kaynar olmayan sýcak su kullanýlmasýný tavsiye etmesinin sebebini de kýsaca þöyle açýklýyor: “Son yapýlan çalýþmalarda, uçucu yað taþýyan papatya, adaçayý, nane gibi bitkisel ürünlerde kaynar su kullanýldýðý zaman, etkili maddeleri taþýyan uçucu yað miktarýnda kayýp olduðu bulundu. Dolayýsýyla, kaynama noktasýna gelmemiþ takriben 80 derecedeki suyu kullanmanýzý tavsiye ediyorum.”

Prof. Dr. Ekrem Sezik, son olarak önemli bir uyarýda bulunuyor: “Hiçbir zaman aktar ve benzeri dükkanlardan aldýðýnýz bitkileri ve bilhassa papatyayý kullanmayýnýz. Hemen her yýl yaptýðýmýz araþtýrmalar, aktarlarda hakiki papatya satýlmadýðýný, tam tersine papatyaya benzeyen çiçeklerin satýldýðýný, bunlarýn bir kýsmýnýn da karaciðer üzerine zararlý maddeler taþýyan papatya benzeri çiçekler olduðunu ortaya çýkarýyor. Aman dikkat!”

COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen