ARA

Ýftar Ve Sahurda Doðru Bildiðimiz Yanlýþlar

Ýftar Ve Sahurda Doðru Bildiðimiz Yanlýþlar Vücudumuza saðlýk kazandýrmanýn en önemli yollarýndan birinin de kalori kýsýtlamasý yapmak olduðunu artýk biliyoruz.


•     ZENGÝN BÝR ÝFTARÝYELÝK TABAÐI ÝFTAR SOFRALARININ VAZGEÇÝLMEZÝDÝR; YANLIÞ

Ýþe iftariyelik tabaðýndan baþlayalým. Iftariyelik tabaðý olarak hazýrlanan çeþit çeþit peynir, hurma, zeytin, salam, sosis, sucuk, pastýrma, bal, kaymak ve tereyaðý tabaðýný ayný anda sofraya koymayalým. Çünkü bu yiyeceklerin bir çoðu çok fazla tuz içerir. Ayný zamanda bu yiyeceklerin bir çoðu çok fazla yað içerir. Tuz su ihtiyacýmýzý daha çok arttýrýr. Yaðda çok fazla kalori içerir. Bu yiyeceklerden hepsinden bir lokma tadýna bile bakmak vücuda ciddi bir kalori girmesine neden olur. Doðru iftariyelik tabaðý olarak; kiþi baþý 1 adet hurma, 1 tane zeytin, az tuzlu bir çeþit beyaz peynir, domates, salatalýk ve yeþilliklerden oluþan bir tabak hazýrlayalým.

Baþlangýç olarak çorba iyi bir seçimdir. Ancak yapacaðýmýz çorbalar krema, yaðdan fakir olsun. Et suyu kullandýðýmýz çorbalara ekstra yað koymayalým. Sebze çorbalarý, domates çorbasý, yoðurt çorbasý, ezogelin ve mercimek çorbasý daha doðru þeçimlerdir. Çorbalarýn içinde ayrýca et, kýyma veya tavuk kullanmamaya özen gösterelim. Et yemeðini ayrýca yapabiliriz. Çorbada porsiyon kontrolü yapmak önemlidir. Kadýnlar için 1 kepçe erkekler için 2 kepçe çorba yeterlidir.

•     EN AZ 2 ÇEÞÝT ETLÝ ANA YEMEK OLMALIDIR; YANLIÞ

Ana yemek olarak 1 çeþit et, tavuk veya balýk içeren bir yemek yapýlabilir. Bu et yemekleri özellikle sebze ile birlikte yapýlýrsa vücudun lif ihtiyacýna da cevap verir. Ama et ve sebze yemeðini ayrý olarak yapalým diyorsak; et yemeklerini fýrýnda, ýzgara veya haþlama olarak þeçip yanýnda 1 çeþit az yaðlý bir zeytinyaðlý sebze yemeði de yapabiliriz. Kalori kýsýtlamasý olarak düþünürsek kadýnlar bie avuç içi büyüklüðünde erkeklerde onun iki katý olarak da tüketimi uygun olur.

•     HER SOFRADA PÝDE OLMALIDIR; YANLIÞ

Ramazanýn baþtacý pideyi de artýk tahtýndan indirme zamaný geldi. Çünkü pide beyaz undan yapýldýðý için hem kan þekerini hýzlý yükseltiyor hem de porsiyon kontrolü yapmak zor oluyor. O nedenle esmer undan yapýlmýþ ekmeklerden vazgeçmeyelim. Eðer ekmek yiyorsak da ayrýca pilav, makarna veya börek tüketmemeye özen gösterelim. Illa da pide diyorsanýz haftada 1 kez sýnýrlayýn. Porsiyon büyüklüðü olarak da bir avuç içi kadýnlar için veya erkekler içinde onun iki katý olabilir.

•     ÝFTARLARIN VAZGEÇÝLMEZÝ BÖREK, PÝLAVDIR; YANLIÞ

Her sofranýzda börek, pilav veya makarna olmasýn. Bu tür yiyeceklerin karbonhidrat deðeri çok yüksek olduðu için, çorba ve pideyle birleþtiðinde vücuda ciddi kalori girmesine neden olur. Yapaacaksanýz da sadece bir çeþidini yapýn ama bu tür yiyecekleri tükettiðinizde ayrýca ekmek, pide veya tatlý yememeye özen gösterin.

•     SALATASIZ DA ÝFTAR OLUR; YANLIÞ

Yemekte mutlaka az yaðlý bir mevsim salatanýz olsun.

•     YOÐURT GAZ YAPAR ÝFTARDA YOÐURT YEMEYÝN; YANLIÞ

Yoðurt, cacýk veya ayrandan vazgeçmeyin. Bu yiyecekler hem protein açýsýndan hem kalsiyum açýsýndan zengindir. Metabolizmayý çalýþtýrýr harereti dindirir. Gaz yapmasýn istiyorsak yemeklerde kimyon kullanabiliriz.

•     TATLISIZ ÝFTAR OLMAZ; YANLIÞ

Iftar sofarlarýnýzda çeþit çeþit tatlý bulundurmayýn. Bu bir ayý kalori kýsýtlamasý olarak düþüneceðimiz için yemekten bir-iki saat sonra meyve yediðinizde hem tatlý ihtiyacýnýzý karþýlarsýnýz hem de vücudunuza bol miktarda lif girer.

•     ÇAY ÝFTARIN VAZGEÇÝLMEZÝDÝR; YANLIÞ

Yemekten hemen sonra çay içmek, susuzluðunuzu derinleþtirir. Özellikle kansýzlýðý olanlarda demir emilimini önler. O nedenle ýhlamur, adaçayý, rezene gibi hafif bitki çaylarý içmek, hem mideyi hem bedeni rahatlatýr.

•     AKÞAMDAN KALAN YEMEKLER SAHURDA YENÝR; YANLIÞ

Sahura kalkýlmalýdýr; sahurda akþamdan kalma yemeklerden vazgeçin. Akþamdan kalan yemekler hem yaðlý hem tuzlu olur. En ideali kahvaltý yapmaktýr. Kahvaltýda mutlaka haþlanmýþ yumurta, 1 dilim az yaðlý peynir, domates, salatalýk bolca, 1-2 dilim ekmek,1 bardak yoðurt ve 2 tane kuru hurma tüketin. Yoðurt, peynir ve yumurta tok tutar. Domates, salatalýk su ihtiyacýnýza cevap verir. Hurma da lif içeriði nedeni ile tokluðunuza katkýda bulunur. Daha tahammüllü oruç tutmanýzý saðlar.


•     SAHURDA ÇAY ÝÇÝLMEZSE ORUÇ TUTMAK ZOR OLUR; YANLIÞ
Sahurda çay ve kahve içmekten vaz geçin. Çünkü bu içecekler vücuttan su atar ve daha çok susamanýza neden olur. Sahurda4 bardak kadar su içmeye özen gösterin.



COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen