ARA

Saðlýklý Ramazan Sofralarýnýn Baþ Tacý: Tavuk

Saðlýklý Ramazan Sofralarýnýn Baþ Tacý: Tavuk Ramazan Ayý’nýn gelmesi ile birlikte ‘Ramazan’da nasýl beslenmeliyiz’ sorusu gündemin en önemli baþlýklarý arasýna giriyor.


“Düþük kalorili ve saðlýklý bir besin”

Prof. Dr. Sevinç Yücecan bu süreçte saðlýklý beslenme önerilerinde tavuk etinin önemli bir yeri olduðunu vurguluyor. “Tavuk eti besin deðeri içeriði açýsýndan etlere benzer, yalnýz daha az yaðlýdýr, buna baðlý olarak da enerji deðeri kýrmýzý etten daha düþüktür. Doymuþ yað ve kolesterol içeriði de daha azdýr. Özellikle tavuðun beyaz etinin yaðý çok azdýr. Bu nedenle saðlýklý beslenme önerilerinde kýrmýzý et yerine tavuk eti daha çok yer almaktadýr” diye belirten Prof. Dr. Yücecan, “Ramazanda da her zaman olduðu gibi saðlýðýmýzý düþünmeliyiz. Saðlýklý beslenme önerilerinde önemli bir yeri olan tavuk etini özellikle derisiz tavuk etini her yaþ grubu her zaman önerilen düzeylerde tüketebilir. Tavuk eti; et, yumurta, kurubaklagiller grubu içerisinde deðerlendirilmektedir. Bu grup için günlük tüketilmesi önerilen miktar yetiþkin, genç, çocuklar için 2 porsiyon, gebe ve emzikli kadýnlar için 3 porsiyondur” diye belirtiyor.

Prof. Dr. Sevinç Yücecan ayrýca Ramazan’da doðru beslenme ile ilgili olarak þunlarý da ekledi: “Sahurda emilimleri diðer besinlere kýyasla daha yavaþ olan, kan þekerini daha yavaþ yükselten ve diðer besinlere kýyasla daha fazla tokluk hissi oluþturan et, süt, peynir, yoðurt, yumurta, tavuk eti gibi besinler ve/veya bu besinlerden oluþan yemekler tüketilmelidir. Sebzeli börekler ve meyvede yenebilir. Aþýrý tuzlu yiyecekler ve içecekler örneðin turþular, tuzlu ayran, aðýr tatlýlar, börekler gün boyunca kiþiyi susatan türde yiyecekler olduðundan sahurda yenmemesi daha doðrudur. Ayrýca mideyi uyarýcý olan çok acýlý baharatlý yemeklerden de uzak durulmalýdýr. Ýftarda ise aðýr hamur iþi yiyecekler, kýzartmalar, baklavalar yerine çorbalar, haþlanmýþ-ýzgara veya fýrýnda piþirilmiþ et ya da tavuk veya hindi, sebze yemekleri, bol salata ve meyve yenilebilir. Tatlý olarak daha hafif olduðu için sütlü ve (sütlaç, muhallebi) meyveli tatlýlar ( elma, kabak, ayva tatlýsý) tercih edilmelidir. Oruç tutanlarda su kaybý olduðu için komposto, hoþaf gibi yiyecekler, meyve sularý iyi birer seçenek olabilir,”.

Prof.Dr. Sevinç Yücecan “Ramazan da dikkat edilecek en önemli husus fazla miktarda yiyeceði kýsa sürede tüketmemektir” diyor ve “ancak ramazanda özellikle ülser- gastrit, hipertansiyon, diabet ve kalp-damar hastalýklarý gibi uzun süre açlýktan olumsuz yönde etkilenecek hastalarýn ve/veya bunun gibi hastalýðý olanlarýn oruç tutmasý sakýncalý olabilir,” diye belirtiyor. Prof.Dr. Sevinç Yücecan “bu hastalýklarda diyet ve ilaç tedavisi çok önemlidir. Tedavideki aksama saðlýk sorunlarýnýn artmasýna neden olabilir. Ayrýca bu durum; gebe ve emzikli kadýnlar, yaþlýlar, aðýr iþte çalýþanlar, hatta sýnav dönemindeki öðrenciler içinde geçerlidir” diye vurguluyor.

"Tavuk eti tüketimi, kalp krizi riskini azaltýyor"

ABD'de Harvard Halk Saðlýðý Fakültesi'nde 26 yýlda tamamlanan bilimsel araþtýrma, tavuk eti tüketiminin kalp krizi riskini yüzde 19 düþürdüðünü kanýtlýyor. Fakültenin Beslenme Bölümü Baþkaný Dr. WalterWillett, koroner kalp hastalýðý riskini azaltmak için kýrmýzý et yerine daha düþük yað içeren ve protein açýsýndan zengin beyaz et tüketimini öneriyor.

ABD'de yapýlan bilimsel araþtýrmalar, tavuk eti tüketiminin kadýnlarda kalp krizi riskini yüzde 19 oranýnda düþürdüðünü ortaya koyarken, Boston'daki Harvard Halk Saðlýðý Fakültesi tarafýndan 84 bin kadýn üzerinde yürütülen ve 26 yýl süren araþtýrma, günde 2 kez kýrmýzý et tüketen kadýnlarda kalp krizi geçirme riskinin, günde yarým porsiyon tüketenlere oranla yüzde 30 daha fazla olduðunu gösteriyor.

Araþtýrmaya göre, her gün daha düþük oranda yað içeren tavuk eti tüketimi, kalp krizi riskini yüzde 19 oranýnda azaltýyor. Araþtýrmayý yürüten Harvard Halk Saðlýðý Fakültesi Beslenme Bölümü BaþkanýDr. Walter Willett, koroner kalp hastalýðý riskini azaltmak için önerilen düzeylerde daha düþük yað içeren ve protein açýsýndan zengin tavuk ve balýk tüketimini öneriyor.


COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen