ARA

Ramazan için Beslenme Tüyolarý

Ramazan için Beslenme Tüyolarý Ramazan ayý boyunca saðlýklý beslenmek ve kilo almamak çok önemli…


Ramazan ayý boyunca oruç tutarken saðlýklý beslenmek ve gerekli besin ihtiyaçlarýný almak çok önemli. Bu ayý kilo almadan ve dengeli beslenerek sonlandýrmak için, saðlýklý ve formda bir yaþamý tercih eden kiþileri deneyimli diyetisyenler ve egzersiz uzmanlarý ile buluþturan interaktif bir platform olan Diyetkolik.com, Ramazan’a özel tavsiyelerde bulunuyor.

Diyetkolik.com diyetisyenlerinden Diðdem Özkahya, öncelikle Ramazan ayý boyunca günde ortalama 15 saat aç kalmanýn metabolizmayý yavaþlattýðýný belirtiyor. Sýcak havalar, uzun süren açlýk ve aktivite düzeyinin düþmesi metabolizma hýzýnýn yavaþlamasýna neden oluyor. Özkahya, metabolizma hýzýný artýrmak ve kilo artýþýna engel olmak için iftar ile sahur arasýnda aktivite düzeyini artýracak egzersizler yapýlmasýný tavsiye ediyor: “Tempolu yürümek, koþmak ya da bisiklete binmek metabolizma hýzýnýn artmasýna yardýmcý olurken, düzensiz beslenmeyle oluþabilecek kilo artýþýný da engelleyecektir.”

Ara öðün için: Güllaç

Özkahya, metabolizma hýzýnýzý olumlu etkileyecek bir baþka çözümün de iftar ile sahur arasýndaki ara öðün sayýsýnýn artýrýlmasý olduðunu söylüyor: “Ara öðün tercihi olarak, Ramazan ayýnýn vazgeçilmezi olan güllaç iyi bir alternatif olacaktýr. Ara öðünlerinizi en az birer saat arayla tüketmelisiniz.”

Benzer bir nedenle, Ramazan ayý boyunca sahur yapmak da çok önemli. Sahur yapmadan tutulan oruç, açlýk süresini daha da uzatarak metabolizmanýn daha çok yavaþlamasýna sebep oluyor. Bunun yaný sýra, uzun süren açlýk kan þekerinde düþüþe, kan basýncýnda da artýþ ya da azalmaya yol açabiliyor. Buna baðlý olarak halsizlik, uyku hali ve çabuk yorulma gibi þikâyetler gözlemlenebiliyor.

Sahurda protein tüketin

Sahurda yað, þeker ve tuz içeriði düþük olan besinlerin tercih edilmesi gerekiyor. Böylece hem oruç süresince susuzluk hissi azalýyor, hem de gereksiz enerji alýmý önleniyor ve mide daha az yorulmuþ oluyor. Sahurda yumurta, peynir ve süt gibi protein açýsýndan zengin besinleri tercih etmek tokluk hissini artýrýyor.

Özkahya, hava sýcaklýðý nedeniyle gerçekleþen su ve mineral kaybýný dengeleyebilmek amacýyla, iftardan itibaren sahur sonuna kadar bol su ve sývý tüketilmesinin önemli olduðunu söylüyor. Ramazan ayýnda sývý tüketiminin az olmasýna baðlý olarak yaþanabilecek konstipasyona (kabýzlýk) karþý, ara öðünlerde posa içeriði yüksek meyvelerin tüketilmesinin faydalý olacaðýný ekliyor. Bunun için kuru meyveleri ya da Ramazan ayýnýn vazgeçilmezlerinden biri olan hurmayý tercih edebilirsiniz.

Özkahya, Ramazan ayýný saðlýklý bir þekilde ve mevcut kiloyu koruyarak tamamlamanýn kilo vermekten daha önemli bir süreç olduðunu vurgulayarak, beslenme önerileri veriyor: “Mevcut kilonuzu korumak için, iftarýnýzý iki seferde yapmanýz daha doðru olacaktýr. Ýftarýnýzý hurma ile açtýktan sonra, çorbanýzý ve yoðurdunuzu tüketin ve 15 dakika bekleyin. Daha sonra ana yemeðinizi, salatanýzý ve ekmeðinizi tüketin. Böylelikle, midenize birden yüklenmemiþ ve tokluk hissinizin oluþmasý için beyninize zaman tanýmýþ olacaksýnýz. Çay - kahve tüketimini yemekten 1 saat sonraya býrakmalýsýnýz. Çay veya kahve yerine sizi rahatlatýp dinlendirecek ve sindirime yardýmcý olacak bitki çaylarýný tercih edebilirsiniz. Tüketeceðiniz bitki çaylarýnýn içerisine kabuk tarçýn ilave etmek, kan þekerinizin kontrolünü saðlamaya yardýmcý olacaktýr.”

Ramazan boyunca kýzartmalardan, mayalý besinlerden (hamur iþleri), aþýrý þeker ve yað içeren besinlerden, þerbetli tatlýlardan, çok tuzlu veya baharatlý yemeklerden, sucuk, sosis, pastýrma gibi þarküteri ürünlerinden, bal/kaymak ve gazlý içeceklerden mümkün olduðunca uzak durmak gerektiðini ekleyen Özkahya, iftarda ya da sahurda bu besinleri tüketmenin reflü, mide yanmasý, hazýmsýzlýk ve kilo kontrolü saðlayamama gibi durumlara yol açabileceðini vurguluyor.


COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen