ARA

Ramazan'da Beslenme Nasýl Olmalý?

Ramazan'da Beslenme Nasýl Olmalý? Dikkat!


Ramazan'da saðlýklý bir insanýn metabolizmasýnda önemli deðiþiklikler olur mu?

Oruç sýrasýnda gün boyunca kan þekeri ve tansiyon düþüyor. Ayrýca vücut ýsýsý azalýyor, üþüme, halsizlik, baþ aðrýsý yaþanabiliyor. Bu nedenle mutlaka sahura kalkýlmalýdýr.

Yeterli su tüketmezsek ne olur?

Su tüketimine dikkat edilmezse vücut su oraný azalarak, su-tuz dengesi bozulduðu için iþte verimsizlik, depresyon, konsantrasyon güçlüðü, uyuklama, mide aðrýsý, hazýmsýzlýk, tansiyon düþmesi gibi birçok saðlýk problemi yaþanabilir. Ýftarda azar azar su içmeye baþlayarak sahura kadar mutlaka günlük su ihtiyacýmýzý tüketmeliyiz.

Ramazan'da kabýzlýk yaþanabilir mi?

Uzun süren açlýk nedeniyle metabolizmanýn yavaþlamasý ve yetersiz sývý alýmý bazý kiþilerde kabýzlýk sorunu ortaya çýkarabilir. Bunu önlemek için bol posalý beslenmek gerekir. Ýftarda sebze ve salata tüketimine yer vermek, iftardan sonra tatlý yerine mevsim meyvelerini tercih etmek çözüm olabilir. Hatta kayýsý veya erik kompostosu tüketerek hem sývý alýmý hem de posa alýmý dengelenebilir. Özellikle hareketsiz kiþilerin iftardan sonra yapacaðý kýsa yürüyüþler hem kabýzlýða hem de sindirim sorunlarýna iyi gelir. Özellikle uyku öncesi kafeinli içecekler tüketilmemelidir.

Sindirim sistemimizi yormamak için neler yapabiliriz?

Ramazan ayý boyunca dengesiz ve saðlýksýz beslenen kiþilerde baþta mide - baðýrsak hastalýklarý olmak üzere birçok hastalýk oluþma riski de artýyor. Yemekleri küçük lokmalar halinde, iyi çiðneyerek ve yavaþ yemenin henüz hazýr olmayan sindirim sistemi için yardýmý büyüktür.

Ýftarda önce çorbayla baþlayýp yarým saat ara verdikten sonra ana yemeðe baþlamalýyýz. Ayrýca yaðlý ve aðýr besinler tüketilip ardýndan yatýldýðýnda ciddi reflü ve mide rahatsýzlýklarý görülebilmektedir. Sahurda yaðlý ve aðýr besinler yerine daha hafif, yað oraný düþük, günlük alýnmasý gereken protein ihtiyacýnýn karþýlanmasý bakýmýndan protein içeriði yüksek, kan þekerini hýzla yükseltmeyen kompleks þekerlerden oluþan bir öðün olmalýdýr.

Ramazan ayýnda yapýlan büyük beslenme hatalarý nelerdir?

-Sahura kalkmamak
-Sahurda fazla miktarda yaðlý besinler tüketmek
-Ýftarda çok miktarda, çabuk ve çok çeþitte yemek yemek
-Kan þekerini hýzla yükselten gýdalarý aðýrlýklý almak
-Yeteri kadar sývý tüketmemek.

Sahurda neler yemeliyiz?

Sahura mutlaka kalkýlmalýdýr. Ancak sahurda hafif kahvaltýlýklar tüketmekte mide açýsýndan fayda var. Sahurda tüketilen besinlerin miktarý ve çeþidi çok önemlidir. Sahurda yaðlý ve aðýr besinler tüketildiðinde metabolizma hýzý yavaþ olduðundan vücuda alýnan besinlerin yaða dönüþümü daha fazla olacaktýr. Süt, peynir, zeytin, kepekli ekmek, çorba, domates, salatalýk, biber, reçel gibi kahvaltýlýk besinler veya süt, yulaf gevreði, meyve gibi besinlerden oluþan hafif bir öðün tüketmek en doðrusudur. Unutulmamalýdýr ki tüm gün su içilemeyeceðinden dolayý sahurda bol sývý alýnmalýdýr. Sahur yemeðinizi yedikten en az yarým ya da bir saat sonra uyumaya gitmenizi öneririm.

Ýftarda neler yemeliyiz?

Ýftarda fazla miktarda yemek yemek boþ olan mideye yüklenilmesine sebep olacaktýr. Bu durumda sindirim zorlaþacak, midede aðýrlýk, ekþime, yanma, bulantý oluþacak, baðýrsaklarda kabýzlýk, þiþkinlik gibi saðlýk problemleri yaþanacaktýr. Bu nedenle ilk oruç açýldýðýnda hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmeði gibi kahvaltýlýklar veya çorba, etli sebze yemeði gibi hafif yemeklerle iftara baþlanmalý, sindirime zaman tanýyarak 15-20 dakika sonra az yaðlý ya da ýzgara et yemeði, kuru baklagil, sebze yemeði, salata, ayran, cacýk gibi yemeklerle devam edilmelidir.

Kimler saðlýk açýsýndan oruç tutmamalýdýr?

Özellikle hamile ve emziren kadýnlarýn, þeker, tansiyon, hipoglisemi, kalp, karaciðer ve böbrek hastalýðý/yetmezliði olan bireylerin, sürekli ilaç kullananlarýn, riskli ve yüksek dikkat gerektiren iþlerde çalýþanlarýn, büyüme ve geliþme çaðýndaki çocuklarýn, sürekli seyahat halinde olanlarýn, ruh saðlýðý bozuk olanlarýn oruç tutmamasý gerekir.

Ramazan'da kilo almamak için neler yapmalýyýz?

- Mutlaka sahura kalkýn.
- Ýftarda midenizi çok doldurup tüm gün yemeniz gerekenleri tek bir öðünde tüketmeyin.
- Bol su için.
- Sütlü tatlýlar tercih edin.
- Bolca meyve ve sebze tüketin.
- Haftada iki kez sütlü tatlý tüketip diðer günlerde meyve veya kuru meyveyi tatlý olarak kullanýn.
- Ýftardan 1-2 saat sonra hafif yürüyüþ veya biraz egzersiz yapýn.
- Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalýþýn bu þekilde daha az yað almýþ olursunuz.
- Yavaþ yiyin ve mutlaka iyice çiðneyin.


COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen