ARA

Ýftar ve Sahur Ýçin Beslenme Tüyolarý

Ýftar ve Sahur Ýçin Beslenme Tüyolarý Oruç tutmayý kolaylaþtýracak öneriler...


Ramazan ayýnda yeterli ve dengeli beslenmenin, saðlýða daha çok özen göstermenin önemi artýyor. Acýbadem Mobil Saðlýk’tan Beslenme ve Diyet Uzmaný Merve Güler, Ramazan ayýnda kiþilerin dikkat etmesi gereken konularý açýklayarak altýn öneriler verdi, oruç tutmayý kolaylaþtýracak ipuçlarýný listeledi.

Kiþilerin öðün sayýsýnýn azaldýðý Ramazan ayýnda, saðlýklý, yeterli ve dengeli beslenmek büyük önem taþýyor. Acýbadem Mobil Saðlýk’tan Beslenme ve Diyet Uzmaný Merve Güler, Ramazan’da beslenme konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli konunun gece sahura kalkmak olduðunu vurgulayarak, geceden yemek yiyip yatýlmasýnýn veya sadece su içilip yatýlmasýnýn son derece zararlý olduðunu belirtti. Bu durumun vücutta yaðlanmaya neden olduðunu, mutlaka sahura kalkýp bir þeyler yenilmesi gerektiðini söyledi.

Sahurda saðlýklý seçimler yapýn

Beslenme ve Diyet Uzmaný Merve Güler, özellikle sahurda protein içeriði zengin bir kahvaltýnýn ya da etli sebze yemeðinin tercih edilebileceðini ifade ederek þu bilgileri verdi: “Sahurda basit karbonhidrattan uzak durulmalý, daha tok tutacak kompleks karbonhidratlar tüketilmeli. Günlük posa miktarý artýrýlmalý. Örneðin;

Beyaz ekmek yerine tam buðday, tam tahýllý, çavdar gibi posa içeriði yüksek ekmekler tüketilmeli.
Pirinç yerine bulgur tercih edilmeli.
Meyve suyu yerine, kabuklu yenebilen meyveleri, kabuklarýyla birlikte tüketmek daha faydalýdýr.”

Sahurda çok aðýr yiyecekler ve hamur iþlerinden kaçýnmak gerektiðini söyleyen Güler; “Sahurda aðýr yiyecekler tüketirsek, sabah uyandýðýmýzda midemizde aðýrlýk, ekþime ve yanma hissedebiliriz. Bir de tüketilen hamur iþleri kan þekerimizin aniden yükselip düþmesine neden olur, bu da halsizlik hissine sebep olur ve çeþitli saðlýk sorunlarýna yol açar” dedi.

Saðlýðýnýzý ‘kurutmayýn’

Ramazan yaz aylarýna denk geldiðinde, en büyük sorunun susuzluk olduðunu ifade eden Merve Güler, ortalama 16-18 saat aç kalýndýðýndan, susuzluðu önlemek için gece aðýr yemeklerden ve özellikle tuzlu yiyeceklerden kaçýnmak gerektiðini belirtti. Sahurda ev yapýmý naneli, limonlu veya yeþil elmalý soðuk çaylar tüketilebileceðini söyledi.

Oruç tutmayý kolaylaþtýracak öneriler

Acýbadem Mobil Saðlýk’tan Beslenme ve Diyet Uzmaný Merve Güler, oruç tutmayý kolaylaþtýracak önerileri ise þu þekilde sýraladý:

“Mümkün olduðunca þerbetli tatlýlardan uzak durun. Eðer çok canýnýz çekiyorsa haftada ikiyi aþmamak þartýyla sütlü tatlý yiyebilirsiniz.
Eðer kabýzlýk sorununuz varsa mutlaka lifli gýdalar tüketin ve sebze tüketiminizi artýrýn. Ayrýca, orucunuzu su ve 3-4 tane kayýsý ile açabilirsiniz.
Hazýmsýzlýðý kolaylaþtýracak papatya, rezene, ýhlamur, nane gibi bitki çaylarýný iftardan sonra tüketebilirsiniz.
Bitki çaylarýnýzý veya Türk toplumunun vazgeçilmezi olan siyah çayý soðutup içerisine çubuk tarçýn, elma dilimi ve limon koyarak hazýrlayabilirsiniz. Soðuk çay ve yeþil ayran gün içerisindeki hararetinizi alacaktýr. Sahurda tüketirseniz gün içindeki susuzluðunuzu giderecektir, bunun yaný sýra iftarda da rahatlýkla tüketebilirsiniz.
Sahurda gaz yapýcý yiyeceklerden kaçýnmalýsýnýz. Çok soðuk veya çok sýcak yiyecekler tüketmeyin.
En büyük sorunlardan biri susuzluktur, mutlaka su tüketin.”

Acýbadem Mobil Saðlýk’tan Beslenme ve Diyet Uzmaný Merve Güler, örnek sahur ve iftar menüleri hazýrladý:

Örnek sahur menüleri:

1 su bardaðý süt
1 adet yumurta
1 kibrit kutusu peynir
2 dilim esmer ekmek
Domates- salatalýk
2 porsiyon meyve
2-3 bardak su

1 tabak etli sebze yemeði
2-3 yemek kaþýðý yoðurt
2 dilim esmer ekmek
Domates- salatalýk
2-3 bardak su

1 kase çorba
1 dilim esmer ekmek
1 dilim peynir
1 su bardaðý süt
Domates- salatalýk
2 porsiyon meyve
2-3 su bardaðý su

Örnek iftar menüsü:

1 su bardaðý su + 1 hurma veya 2 kuru kayýsý

Ön yemek: 1 kase çorba
       1 dilim pide
                  1 tabak salata

10 – 15 dakika ara

1 porsiyon ana yemek: Sebze (yumurtalý, etli, tavuklu ya da kýymalý) veya tavuk, balýk, köfte, kýrmýzý etten biri (ýzgara, haþlama veya fýrýnda piþirilmeli)     
1 dilim pide
1 porsiyon meyve

1,5 saat sonra

2 porsiyon meyve


COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen