ARA

Tarhana

Tarhana Rende domates, soðan, sarýmsak, bir tencerede kaynatýlýp soðutulup kenarda hazýr tutulur.


Malzemeler:

4 kg. Yaðlý taze yoðurt
3 kg domates rendesi (kabuklarý incecik kýyýlmýþ)
5 baþ sarýmsak
2 demet maydonoz
2 kg soðan rendelenmiþ
½ kg bulgur
½ kg sarý mercimek
1 avuç nohut
2 kg. kepekli un
250 gr tarhana buðdayý
100 gr tarhana otu (aktardan)

Hazýrlanýþý:

1 saat önceden; Nohut, mercimek, bulgur, tarhana buðdayý soðuk suya ýslatýlýr. Rende domates, soðan, sarýmsak, bir tencerede kaynatýlýp soðutulup kenarda hazýr tutulur.

3 kg yoðurt derin bir kapaklý kovaya-leðene konur, üstüne piþmiþ domatesli karýþým dökülür, içine ýslatýlmýþ buðday, bulgur, mercimek ve nohut konur.

Koyuluðu bulamaç kývamýnda olacak gibi kepekli un ilave edilip, Ýnce kýyýlmýþ maydonoz, tarhana otu ve tuz konarak aðzý kapalý sýcak bir yerde bekletilir. Gidip gelip ekþimesi takip edilir. Ekþidikçe miktarý artarak kabaran bu hamur tarhananýn ana maddesi olacaktýr. Aðýz tadýnýza göre ekþiliði yeterli olduðunda; güneþli bir yere, ( yazlýk evin balkonu gibi.) beyaz bir bez serilir, kepçeyle alýnan hamur irice ezik köfte gibi bezin üstüne dökülür, tamamý boþaltýlýp, üzerine yine beyaz bir örtü kapatýlýr, kenarlarýndan mandalla tutturulup, tozdan korunur.

Yine gidip gelip bu topaklar ters yüz edilerek hem kurumalarý hem de kuruyan kenarlarýnýn bir kapta ufalanarak toparlanmasý düzenle yapýlýr. Topaklarýn tümü ufalandýktan sonra elde edilen ufalanmýþ kýsým süzgüden geçirilip, yine beze yayýlýr ve iyice kurumasý beklenir.

Sertleþen kenar kýsýmlarý bir naylon torbaya konup, içine çaydanlýktan buhar doldurularak yumuþatýlýp ufalanmalarý ve süzgüden geçirilmeleri kolaylaþtýrýlabilir.

Piþirileceðinde, 4 kiþi için 1 çay bardaðý tarhana ýslatýlýp, 3 bardak kaynamýþ suya salýnarak acele çorba hazýrlanabilir. Üzerine yaðda kavrulmuþ nane, kýrmýzý biberle servis yapýlabilir. Bunun dýþýnda hiçbir ilave gerekmez.

Tarhana bittiðinde ayný iþlem az miktarda buzdolabýnda hazýr tutulup taze tarhana olarak yine çorba yapmada kullanýlabilir. Bu tarhananýn bittiði süre içinde iþe yarar.

COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen