ARA

Chia Tohumu Mucize Mi? Þehir Efsanesi Mi?

Chia Tohumu Mucize Mi? Þehir Efsanesi Mi? Ülkemizde son dönemlerde oldukça popüler hale gelen Chia tohumunun mucizesi gerçek mi yoksa sadece bir þehir efsanesinden mi ibaret?


Diyetisyen & Yaþam Koçu Gizem Þeber chia tohumunun saðlýk üzerindeki etkiler, kimlerin kullanmasý uygun deðildir, günlük tüketim miktarý ne olmalýdýr, gerçekten zayýflatýyor mu gibi merak edilen birçok sorunun bilimsel yanýtlarýný veriyor.

Chia tohumu; %25-30 oranýna yað içerir, bu içeriðin büyük kýsmý kalp saðlýðý için önemli olan omega-3’tür. Yaklaþýk %20 oranýnda bitkisel protein, %20 oranýnda ise lif içerir.

Mucize Deðil

Yaklaþýk 2 yemek kaþýðý dolusu kadar Chia tohumu; günlük lif ihtiyacýnýn yaklaþýk %40’ýný; kalsiyum ihtiyacýnýn %18’ini, magnezyum ihtiyacýnýn ise %30’unu karþýlar. Bu miktarda 5 gram omega-3; 4 gram protein içerir. Ancak içerdiði omega-3 ve protein bitkisel yapýda olduðundan ötürü vücutta çok verimli kullanýlamaz.

Nasýl Kullanýlýr?

Salatalara, soslara ve sebze yemeklerine ilave edilebilir. Su ve sütte þiþerek jelleþtiði için puding yapýlabilir. Yumurta aký yerine bazý tariflerde kullanýlabilir.

Gerçekten Zayýflatýyor Mu?

Ülkemizde bazý uzmanlar tarafýndan mucize olarak gösterilse de, Dünya üzerinde yapýlmýþ olan bilimsel çalýþmalara göre zayýflama üzerinde kanýtlanmýþ bir etkisi bulunmuyor. Hatta yüksek kalorili olduðundan ötürü kullaným miktarýna dikkat edilmemesi kilo almaya bile yol açabilir. Ayrýca Chia Tohumu ile ilgili Amerika’da 12 hafta boyunca günde 50 gram Chia tohumu tüketen kiþilerde zayýflama üzerinde herhangi bir etkisine rastlanmadýðý gerçeði söz konusu.

Tokluk süresini uzattýðýna dair veriler olsa da, bilim adamlarý tok tutma etkisinin lif içeriðine baðlý olduðunu, bu nedenle meyve sebzelerden zengin bir beslenme tarzýnýn da ayný derecede tokluk yaratacaðýný düþünüyor.

Chia Tohumundaki Omega-3 Kalp Saðlýðýný Gerçekten Koruyor Mu?

Kalp saðlýðýný koruyan ve geliþtiren omega-3 formu EPA ve DHA’dýr. Oysa Chia tohumunda ALA adýný verdiðimiz bitkisel formu bulunur. ALA’nýn sadece %10-15 civarý EPA ve DHA’ya dönüþebilir. Chia tohumu tüketiminin DHA miktarýný etkilemediði bilimsel çalýþmalarca saptanmýþtýr. Bu nedenle de bilim adamlarý Chia tohumunun kaliteli bir omega-3 kaynaðý olarak gösterilmesine karþýdýr. Çünkü içerik olarak ne kadar yüksek oranda omega-3 içeriyor gibi gözükse de, vücutta kullanýmý ayný yeterlilikte deðildir. Özetle; Chia tohumunun balýkta yer alan omega-3’ün kalitesine ulaþma imkaný yoktur.

Baþka Hangi Hastalýklarda Etkilidir?

Günde yaklaþýk 30-35 gram Chia tohumu tüketmenin tansiyonu düþürmeye yardýmcý olduðu biliniyor.
Yüksek ve kaliteli antioksidan içeriði ile vücudun toksik öðelerden arýnmasýna yardýmcý ve bu nedenle kansere karþý koruma saðlayabileceði düþünülüyor. Yüksek lif içeriði ile kabýzlýk problemi yaþayanlar için doðal bir yardýmcý.

Kimler Tüketmemeli?

Chia tohumu; kan sulandýrýcý ilaç kullanan kiþilerin ve ilaç kullanan yüksek tansiyon hastalarýnýn doktor ve diyetisyene danýþmadan kullanmamasý gerekir. Yutma güçlüðü ve alerjik astýmý olan kiþilerin Chia tohumunu kuru olarak tüketmesi týkanma ve nefes alamama problemine yol açacaðýndan ötürü önerilmez.


COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen