ARA

Yaz Aylarýnda Gýdalarý En Geç 1 Saat Ýçinde Buzdolabýnýza Yetiþtirin!

 Yaz Aylarýnda Gýdalarý En Geç 1 Saat Ýçinde Buzdolabýnýza Yetiþtirin! Sýcaklarýn arttýðý bu günlerde gýdalarýn bozulmadan saklanmasý konusunda uyarýda bulunuyor.


Kýþýn bagajda, yazýn arabanýn içinde taþýyýn

Yaz aylarýnda özellikle de termometrelerin 30oC’yi aþtýðý günlerde kolay bozulabilen gýdalarýn en geç 1 saat içerisinde buzdolabýna konmasý gerektiðini söyleyen Prof. Dr. Dilek Boyacýoðlu, “Eðer gýdalarý eve getirmek için geçecek süre 1 saatten daha uzunsa soðuk akülerin olduðu piknik soðutucularý da kullanýlabilir. Bu olanak yoksa, kolayca bozulabilen gýdalarýn eve en yakýn yerden temin edilmesini öneriyorum” diyor. Boyacýoðlu, alýþveriþ sonrasýnda taþýmayý özel aracýyla yapanlara da soðukta saklanmasý gereken gýdalarý bagaja deðil, aracýn içine koymalarýný tavsiye ediyor. Dilek Boyacýoðlu, kýþ aylarýnda da bunun tam tersi olarak gýdalarýn aracýn en soðuk kýsým olan bagajda taþýnmasý gerektiðini söylüyor.

Et, tavuk ve balýk için kullanýlan çantalarý ayýrýn

Prof. Dr. Dilek Boyacýoðlu, alýþveriþ sýrasýnda taze etlerin, yumurta ve iþlem görmüþ sebzelerin soðukta muhafaza ediliyor olmasýna dikkat edilmesi gerektiði konusunda da uyarýyor. Ayrýca et, tavuk ve balýðýn alýþveriþ sepetine çanta/poþet içinde konulmasý ve en alta yerleþtirilmesi gerektiðini belirtiyor. Alýþveriþ sýrasýnda tüm gýdalarýn etiket bilgilerinin dikkatle okunmasýnýn ve son kullanma tarihlerine uyularak tüketilmesinin önemine de vurgu yapan Prof. Dr. Dilek Boyacýoðlu, ambalajlý ürün satýn alýrken ambalajýn saðlam olduðunun kontrol edilmesi gerektiðine de dikkat çekiyor. Çevreye duyarlýlýk göstererek file ve çanta kullananlara da Prof. Dr. Dilek Boyacýoðlu’nun tavsiyesi file ve çantanýn düzenli þekilde sýcak ve sabunlu suyla yýkanmasý yönünde.

Alýþveriþ yaparken nelere dikkat edilmeli?

•     Satýn alýnan gýdalarýn etiket bilgileri dikkatle okunmalý, son kullanma tarihleri dikkate alarak tüketilmeli.
•     Ambalajlý ürün satýn alýrken ambalajýn bozulmamýþ ve saðlam olmasýna dikkat edilmeli.
•     Taze et, yumurta ve iþlem görmüþ sebzelerin markette soðukta muhafaza ediliyor olmasýna dikkat edilmeli.
•     Çið et, tavuk ve su ürünleri bir bulaþma olmamasý için ayrý bir torba içine konulmalý. Ardýndan market arabasýnýn en altýna konularak et suyunun akmasý durumunda diðer poþetlere bulaþmasý engellenmeli.
•     Süt ve süt ürünleri satýn alýrken pastörizasyon veya sterilizasyon gibi bir ýsýl iþlem uygulanmýþ olanlar tercih edilmeli.
•     Pastörize sütten yapýlmayan taze peynirin satýn alýnmamasýna özen gösterilmeli.
•     Donuk ve soðuk muhafaza edilmesi gereken ürünlerin alýmý alýþveriþin en sonuna býrakýlmalý.

Alýþveriþ için ayný çanta ve fileyi kullanýrken güvenliði nasýl saðlarýz?

•     Et, tavuk, balýk için kullanýlan çantalar ayrý olmalý.
•     Et, tavuk, balýk ayrý bir poþete konulduktan sonra çantaya veya fileye konulmalý.
•     Et, tavuk, balýk bu çantalarýn en altýna yerleþtirilmeli.
•     Alýþveriþ çanta veya filesi eve geldiðinde mutfak bankosuna veya mutfak masasýna býrakýlýyorsa bunlar da sonra temizlenmeli.

Yaz aylarýnda güvenli gýda alýþveriþi yapabilmemiz için alacaðýmýz önlemler nelerdir?

•     Sýcak havalarda soðukta saklanmasý gereken gýdalarý (donuk gýdalar dâhil) taþýmada dikkatli olmalýyýz. Bu ürünler için soðuk tutan özel poþet ve çantalar da kullanýlabilir.
•     Yaz aylarýnda alýþveriþten sonra özellikle kolay bozulabilen gýdalar, ortam sýcaklýðý 30oC’den yüksek ise en geç 1 saat içerisinde buzdolabýna koyulmalý.
•     Eðer eve getirmek için geçen süre daha uzunsa soðuk akülerin olduðu piknik soðutucularý da kullanýlabilir. Bu olanak yok ise, kolay bozulabilen gýdalar eve en yakýn yerden temin edilmeli.
•     Araç kullanýyorsa soðukta saklanmasý gereken gýdalar; kesinlikle bagajda deðil, aracýn içinde taþýnmalý. Kýþ aylarýnda ise bu tür gýdalar aracýn en soðuk kýsmý olan bagajda taþýmalý.



COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen