ARA

Pirinç ve Bulgur Birbirinin Alternatifi Deðildir

Pirinç ve Bulgur Birbirinin Alternatifi Deðildir Doðal ve saðlýklý beslenme öneminin giderek arttýðý ülkemizde, hem saðlýklý hem de doðal beslenme konusunda hemen hemen her gün yeni bir konuþ baþlýðý ve yeni görüþler ortaya çýkýyor.


Bazý diyetisyen ve beslenme uzmanlarýnýn bulgurla pirincin birbirinin alternatifi gibi göstermesine ve pirince karþý yanlýþ bilinenlere karþý pirinç üreticilerinden açýklama var. Bakliyat sektörünün öncülerinden Sezon Pirinç’in Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet Erdoðan, pirincin saðlýða faydasýnýn saymakla bitmeyeceðini savunarak, ‘neden pirinç tüketilmeli” sorusuyla bu faydalara açýklýk getirdi.

Pirinç, tek baþýna þiþmanlatmaz

“Protein kaynaðýndan alerjen ögeler içermemesine kadar pirincin geniþ yelpazedeki çok sayýda saðlýða faydasý var” diyen Erdoðan, bu faydalarý þöyle sýraladý: “Karbonhidrat kaynaðýdýr. Günlük enerjimizin yüzde 50’sinin karbonhidratlardan alýnmasý söz konusudur. Sebze ve salatalarla birlikte tüketildiðinde kan þekerini hýzla yükseltmez. Glisemik indeksi sofra þekerine göre daha düþüktür. Alerjen öðeler içermez. Bitkisel besinler içerisinde iyi dereceli protein kaynaðýdýr. Yoðurt, yumurta, baklagillerin yer aldýðý menülerde pirinçten gelen protein deðeri daha da artar. Gluten içermediði için çölyak hastalarýnda rahatlýkla kullanýlabilir. Sporcularýn karbonhidrat gereksinimi için iyi bir kaynaktýr. Tek baþýna þiþmanlatmaz. Ýçerdiði bol potasyum ve az azot ile kan basýncý deðerlerinin düzenli akýþýný saðlar. B gurubu özellikle B1 ve B2 vitaminlerince zengindir. Besleyici ve hazmý kolay olduðundan hastalarýn baþlýca yemeðidir.”

Serin ve kuru ortamda saklanmalý     
   
Pirincin doðru saklanmasý ve saðlýklý piþirilmesinin önemine dikkat çeken Erdoðan, bu konuda da yapýlmasý gerekenleri þöyle anlattý; “Pirinç satýn alýrken, kirli olmamasýna, yabancý cisimler içermemesine ve nemlenmiþ olmamasýna dikkat edilmelidir. Serin ve kuru ortamda, kuru erzak kilerinde depolanmalýdýr.

Özellikle hasat sonrasý uygun saklanarak, 1 yýl içerisinde tüketilmelidir. Piþirirken besin kaybýný önlemek için fazla yýkamamalý, kaynar su veya tuzlu suda ýslatmamalý ve yaðda kavurmamalýdýr. Kullanmadan önce ýlýk suyla yýkanmalýdýr. Piþtikten sonra kýsa süre içinde tüketilmesi tavsiye edilir.


COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen