ARA

Ihlamur Çayý Hazýrlarken ve Ýçerken Dikkat

Ihlamur Çayý Hazýrlarken ve Ýçerken Dikkat Ihlamur, hoþ kokusu ve saðlýk üzerindeki olumlu etkileriyle kýþ aylarýnýn vazgeçilmezi.


Özellikle grip, nezle olduðumuzda imdadýmýza hemen yetiþiyor. Ihlamur tilia olarak bilinen ýhlamur aðacýnýn, bahar aylarýnda açtýðý; çiçeklerin ve yapraklarýnýn oluþturduðu birçok çeþidi olan bir bitki.

Saðlýk üzerindeki etkileri saymakla bitmez..

Ihlamur çiçeklerinin saðlýk üzerine birçok etkisi bulunduðunu söyleyen beslenme uzmaný Ýpek Aðaca, bunlarýn baþýnda sinir sistemine etki ederek stres ve kaygýyý azaltmasý ve rahatlama saðlamasý geldiðini belirtti. Ayrýca Ihlamurun terlemeyi arttýrarak toksinlerin atýlmasýný da saðladýðý, ateþ düþürücü etkisi de bilinmekte. Öksürüðe, gribe ve nezleye de iyi geliyor. Migren ve boðaz aðrýlarýný hafiflettiðini de belirten Aðaca, ‘Ýshal durumunda da rahatlýkla tüketilebilir. Çiçekleri mis gibi kokan, yapraklarý tüylü bu güzel bitki, C vitamininden de oldukça zengindir.’ diyerek Ihlamur hazýrlarken ve içerken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkýnda uyarýlarda bulundu ;

Ihlamur çayý hazýrlarken dikkat!

Ihlamurun hem çiçeði; hem yapraðý kurutulularak demlenip tüketilebilir. 1 tatlý kaþýðý ýhlamurun çiçeði ve çiçek yapraðýna 1 kupa kadar sicak su eklenir, aðzý kapalý olarak 10 dk demlenip ardýndan süzülür. Ihlamur çayý, her zaman taze olarak yapýlmalý, kaynatýlmamalý ve çok bekletilmemelidir. Kaynatma iþlemi yapýldýðýnda ýhlamur içerisindeki vitamin ve minerallerde kayýp söz konusu olur dolayýsýyla içilmesi bir yarar saðlamaz. Ayný zamanda demleme iþlemi de bir seferlik yapýlmalýdýr. Ýlk demlemede tüm vitamin ve mineraller ile aromatik yaðlarýn alýnmasý gereken kýsmý alýnýr, sonraki demlemelerde bu maddelerde kayýplar oluþur. Ihlamur çayý yaparken çiçek ve yapraklardan oluþan karýþýmlar yerine tümden çiçeklerden oluþan karýþýmlar da tercih edilebilir.

Ihlamur çayýný içerken dikkat!

Hazýrladýðýmýz ýhlamur çayýný ara öðünlerde ve yemeklerden sonra þekersiz olarak içebiliriz. Günde 2-3 çay fincaný ýhlamur çayý içilebilir. Fazla kilo þikayetimiz yoksa balla tatlandýrarak da tüketebiliriz. Ihlamur çayýna limon çok yakýþýr; hem de c vitamini alýmýný arttýrmak adýna limon eklenerek tüketilebilir.

Çocuklar da içebilir

1 tatlý kaþýðý kurutulmuþ ýhlamur çiçek ve yapraklarýndan oluþan karýþýma 1 kupa kadar sýcak su ekleyip demlediðimiz ýhlamur çayýnýn yetiþkinlerde olduðu gibi çocuklar üzerinede olumlu etkileri vardýr. Ihlamur çayý, çocuklara da rahatlýkla içirilebilir. Ayrýca ýhlamur çayýna ek olarak 1 yaþýndan büyük çocuklar için bal eklenebilir.


COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen