ARA

Kýþ Akþamlarýnýn Vazgeçilmez Kare Asý

Kýþ Akþamlarýnýn Vazgeçilmez Kare Asý Hem soðuðun etkisi hem de kýþýn kalýn kýyafetlerin içerisine kiarýmýzý rahat rahat saklýyor oluþumuzun verdiði cesaret ve rehavet ile o keyifli akþam saatlerinde dört þeyden vazgeçemiyoruz.


Salep, boza, kestane ve çekirdek. Peki bu besinleri ne kadar tanýyoruz.

BOZA: Ýçerdiði aktif mayalar ile probiyotik etkisi olduðu düþünülmektedir. Bu etkisine paralel olarak kabýzlýða iyi gelir. Yüksek oranda B vitamini içerir. B vitaminleri, vücudumuzda enerji üretimi açýsýndan önemlidir ayrýca sinir sistemi saðlýðý açýsýndan gereklidirler. Kemik saðlýðý açýsýndan önemli olan kalsiyum ve fosfordan zengindir. Mayalý diðer içecekler gibi anne sütünü arttýrdýðý düþünülür. Bütün bunlarýn dýþýnda yüksek kalori ve protein içeriði ile sporcularýn beslenmesi açýsýndan deðerli ve önemlidir. 1 su bardaðý boza 480 kalori içerir. Oldukça yüksek kalori içeriði nedeni ile tüketim miktarýna ve sýklýðýna dikkat etmek gerekir. Boza tüketildiði günlerde beslenme düzeninden ekmeðin azaltýlmasý uygun olacaktýr.

SALEP: Birkaç çeþit orkidenin köklerinden kurutularak hazýrlanan malzemenin süt veya su ile karýþtýrýlmasý ile hazýrlanan ve sýcak servis edilen bu içeceði sevmeyen çok azdýr. Tarçýn kokusu ile insaný cezbeden sahlep; karbonhidrat içeriði ile enerji vericidir. Bunun dýþýnda protein, kalsiyum ve fosfor açýsýndan zengindir. 1 kupa sahlep yaklaþýk 80 kaloridir. Birçok þekerli içeceðe göre daha az kalori içerdiðinden masum sayýlabilir. Ancak piyasada satýlan saleplerin niþasta ve þeker içeriði daha yüksektir. Zayýflamak isteyenlerin evde hazýrlamasý bu nedenle daha saðlýklýdýr. Bu saðlýklý içecek kýþ aylarýnda ara öðün olarak tercih edilebilir.

KESTANE: Piþerkenki kokusu ile bizi mest eden kestane, fýndýk, badem türü kuruyemiþlere nazaran daha az yað içerse de, karbonhidrat ve kalori içeriði yadsýnacak kadar düþük deðil. Bu nedenle tüketim miktarý konusunda dikkatli davranmak gerekiyor. Sinir sistemi açýsýndan önem taþýyan B vitaminlerinden ve baþta sindirim sistemi için gerekli olan liflerden zengin. Ýçerdiði saðlýklý yaðlar sebebi ile kalp saðlýðýný korumak ve geliþtirmekte yardýmcý. Ancak 3 adet kestane yaklaþýk 1 dilim ekmek kadar kalori içeriyor. Kestaneyi abartacaðýnýzý bildiðiniz günlerde ekmek tüketiminizi dengelemeye çalýþmalýsýnýz.

AY ÇEKÝRDEÐÝ: Yüksek E vitamini içeriði ile antioksidan etkisi vardýr. Bu etkisi sebebi ile kalp-damar hastalýklarýndan ve romatoid artrit gibi bazý otoimmün hastalýklardan koruyucu etkisi olduðu düþünülmektedir. Saðlýklý kemikler ve enerji üretimi için gerekli olan magnezyum mineralinden zengindir. Selenyum içeriði ile kansere karþý koruma saðladýðý düþünülüyor. 1 avuç dolusu ay çekirdeði, günlük E vitamini gereksiniminin yaklaþýk %82’sini, selenyum gereksinmesinin %35îni karþýlar. 1 avuç dolusu yaklaþýk 200 kaloridir. Çekirdeði günde 1 avuç dolusu ile sýnýrlandýrmak aþýrý kalori alýmýný engellemek için ideal bir yol. Ayrýca çekirdek tüketeceðiniz günlerde salatalarýnýza yað eklememek de yaðdan gelecek kaloriyi dengelemek açýsýndan önemli.


COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen