ARA

Þifalý Etkileri Ýle Sudan Bamya Çiçeði

Þifalý Etkileri Ýle Sudan Bamya Çiçeði Kuþburnu çayýnýn hafif ekþi tat ve kýrmýzýmsý mor renginin ve tadýnýn Sudan bamya çiçeðinden geldiðini biliyor musunuz?


Pek çok bitki ve meyve çayýnýn kýrmýzýdan pembeye kadar olan renkleri hep Sudan bamya çiçeði ile saðlanýr. Bu çiçeðin sadece renk ve aroma verici özelliði deðil, pek çok þifalý etkisi de bulunuyor. Kuru veya taze çiçekleri ile yetiþtiði ülkelerde gýda, halk ilacý ve Ayurvedik Týpta yüksek tansiyona ve karaciðer hastalýklarýna karþý ilaç olarak kullanýlan Sudan bamya çiçeði çayý, hafif tansiyon hastalarýnda, tansiyonu dengelemede ve çok yüksek olmayan kolesterolü düþürmede yardýmcý olabiliyor.

Sudan bamya çiçeðinin faydalarý ile ilgili önemli açýklamalar yapan Türk Fitoterapi (Bitkilerle Tedavi) Derneði Baþkaný Prof. Dr. Ekrem Sezik, “Özellikle Mýsýr ve Ürdün’de yüksek tansiyona karþý; Ürdün, Irak, Yunanistan ve Brezilya ‘da yüksek lipit ve kolesterole karþý, deðiþik ülkelerde ise antiseptik, safra artýrýcý, göðüs yumuþatýcý, hazmettirici, idrar artýrýcý, sakinleþtirici vb. rahatsýzlýklarda halk ilacý olarak kullanýldýðý deðiþik kaynaklarda belirtiliyor” dedi.

Nasýl Kullanýlýr?

Batý Afrika Ülkeleri ve özellikle Nijerya’da çorbasý ve “sobo” adý verilen bir alkolsüz içeceði hazýrlanýyor. ABD, Meksika, Mýsýr, Ýran, Hindistan, Tayland ve Tayvan gibi ülkelerde de ayný þekilde soðuk içecek hazýrlamada yaygýn bir þekilde kullanýlýyor. Hemen her ülkede ise çay olarak içiliyor. Ayrýca reçel vb. gýdalarýn hazýrlanmasýnda da kullanýlýyor.

Zararlý olabilir mi?

Ýnsan ve hayvanlarda yapýlan toksikolojik çalýþmalarda genel kullaným dozlarýnda karaciðer ve böbrek fonksiyonlarý ile ilgili deðerlerde herhangi bir deðiþiklik görülmüyor. Ancak, çok çok yüksek dozlarda ve uzun süreli kullanýmda bazý deðiþiklikler görülebildiði de bir gerçek. Sonuç olarak, genel kullaným miktarlarýnda zararsýz olduðu kabul ediliyor.

Sudan Bamya çiçeði nedir?

Sudan veya Mýsýr bamya çiçeði, bilimsel adý Hibiscus sabdarifa olan 3-3.5 metre boya kadar ulaþabilen bir bitkiden elde edilir. Bitkinin vataný Hindistan - Malezya arasýndaki tropikal Asya ülkeleridir. Bunun yanýnda Afrika, Orta Amerika, Avusturalya gibi kýtalarýn tropikal kuþaklarýndaki ülkelerde ve bilhassa Meksika, Brezilya, Hawai ve Filipinler’ de yetiþtirilir. Kullanýlan kýsým çiçeðin tamamý deðil, kurutulmuþ etli, mor renkli çanak yapraklarýdýr. Ama kýsaca çiçek olarak isimlendiriliyor.

COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen