ARA

Kavun mu? Karpuz mu?

Kavun mu?  Karpuz mu? Kavun ve karpuz yemeden yaz mevsimini bitirip kýþ mevsimine geçmeyin.


Yaz mevsiminin geleneksel meyveleri; kavun ve karpuz. Her iki meyve de yaz mevsiminin olmazsa olmaz meyveleridir. Enerji deðeri düþük, su oraný yüksek olan bu iki meyvenin yapýsýnda bulunan vitamin ve mineraller yaz beslenmemizin kalitesini arttýrýyor.

Her iki meyvenin de yaz mevsiminde saðlýðýmýzý geliþtiren ve koruyan iþlevleri saymakla bitmez. Kavun ve karpuzun benzer özellikleri; yüksek þekerli tadýna raðmen karbonhidrat deðerinin oldukça düþük olmasýdýr. Bal gibi diye tabir edeceðimiz en tatlý karpuzda bile % 10 oranýnda karbonhidrat bulunuyor. Bu durum tatlý tat düþkünü insanlar için büyük avantaj.

Her iki meyve de oldukça düþük enerji içeriyor;

100 gr karpuz yediðimizde; 22 kalori alýrken, 100 gr kavunda ise; 27 kalori bulunuyor.
Kavun karpuz içerdiði B 1 vitamini ile normal sinir sistemi aktivitesinin devamýný saðlar.

Günü enerjik ve stressiz geçirmemiz için yardýmcýmýzdýr. Ýçeriðindeki B 2 vitamini ise gözün ve derinin saðlýðý için önemli bir vitamindir.

Kavun ve karpuz her ikisi de C vitaminin iyi bir kaynaðýdýr. C vitamini de göz ve derinin elastik yapýsýný koruyan ve baðýþýklýk sistemimizi güçlendiren yaz kýþ ihtiyacýmýz olan temel vitaminlerimizden biridir.

Kavun ve karpuzda ortak bulunan bir baþka vitamin ise B 6 vitamini de vücudumuzda metabolizmamýz içinde iþleyen, protein ve mineral tepkimelerinde gereklidir. Ayrýca içeriðinde bulunan pantotenik asit yað ve kolesterol sisteminde görevli, kardiovasküler saðlýðýmýza pozitif etkilidir.

Karpuzun kavuna göre üstünlüðüne gelince; Karpuza kýrmýzý rengi veren karotenoid baþta olmak üzere antikansorejen fitokimyasallar metabolizmamýzýn temizlik ajanlarýdýr. Ve karpuzda kavundan daha yüksek oranda bulunur. .

Kavunun karpuza göre üstünlüðü ise; Niasin ve folik asit içermesidir. Niasin karbonhidrat, yað ve protein metabolizma önemli görevleri olan, enerji sistemimizi ayakta tutan saðlýðýmýzýn koruyucusu bir vitamindir. Folik asit ise hücre yenilenmesinde görevlidir, metabolizmamýzý korur ve genç tutar.

Kavun mu karpuz mu sorusunun cevabý ise hiç tereddüt etmeden ikisi olmalýdýr.


COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen