ARA

Kiþilik Tiplerine Göre Beslenme

Kiþilik Tiplerine Göre Beslenme Bu güne kadar yapýlan birçok bilimsel araþtýrmanýn sonucuna göre; kiþilerin genel karakteristik özelliklerine göre çeþitli kiþilik tipleri oluþturulmuþtur.


Aslýnda kiþinin beslenmesi, diyete uyumu ve zayýflama konusundaki fikirleri de bu kiþilik özelliklerine göre farklýlýk göstermektedir. Peki kiþilik tiplerine göre saðlýklý beslenme alýþkanlýklarý geliþtirme ve diyete uyum nasýl farklýlýk gösterebilir?

En çok yapýlan kiþilik sýnýflandýrmasý A ve B tipi kiþiliktir.

A tipi kiþilik; genelde hýrslý, sabýrsýz özellikler sergilemek ile birlikte baþarýyý sayý ile ölçümleme özelliðine sahiptirler. Rekabetçi ve kendilerini sürekli baský altýnda hisseden kiþilerdir. Bu tip kiþilik özellikleri sergileyen kiþilerin zayýflama ve diyet yolculuðunda karþýlaþabilecekleri engeller ise þunlardýr:
Hýrslý ve sabýrsýz olduklarýndan ötürü hýzlý kilo verme telaþý yaþayabilir, buna baðlý olarak olumsuz saðlýk sonucu doðurabilecek yanlýþ diyetler uygulayabilirler. Dünya Saðlýk Örgütü’nün saðlýklý kilo kaybýný haftalýk 0.5-1 kg arasýnda tanýmladýðý unutulmamalýdýr.

Rekabeti sevdiklerinden ötürü, arkadaþ grubu veya aile fertleri ile diyet yapmalarý uygun olmayabilir. Baþarýsýz olduklarý haftalarda rekabetçi özelliklerinden ötürü motivasyonlarýný yitirebilirler. Baþarýyý sayýyla ölçtüklerinden ötürü, kilo vermeleri yavaþladýðýnda sýkýlabilir ve pes edebilirler. Bu nedenle gerçekçi ve ulaþýlabilir kilo kayýp hedefleri belirlemeleri gerekir.

B tipi kiþilik; sakin, sabýrlý ve rekabetçi yapýda olmayan özelliklere sahiptir. Telaþlý deðillerdir ve kendilerini baský altýnda hissetmezler. Bu kiþilik özellikleri sebebi ile; kilo vermelerinin yavaþladýðý dönemlerde çözüm üretmeye yönelik hareket edebilir, zayýflamanýn bir süreç olduðunu kabul ederek, A tipi kiþilik özelliklerine sahip kiþilere göre uzun zamanda daha büyük baþarýlar elde edebilirler.

COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen