ARA

Ruh Halinize Göre Beslenin

Ruh Halinize Göre Beslenin Gün içerisinde yaþadýðýmýz sýkýntý, yorgunluk, endiþe ve mutsuzluk gibi deðiþik ruh halleri, tercih ettiðimiz yiyeceklerin çeþit ve miktarlarýný da belirleyebilir.


Bu durum bazen iþtah kaybýna neden olurken, çoðu zaman da yanlýþ ve kontrolsüz beslenmeye neden olmaktadýr. Memorial Þiþli Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Yeþim Çelik, farklý ruh hallerine göre saðlýklý beslenme hakkýnda bilgi verdi.

Yorgunsanýz C vitamini alýn

Bedenen yorgun olmak, iþtahýn azalmasýna sebep olur. Kiþiler çoðu zaman yemek yemek istemezler. Dikkat edilmediði takdirde düþen vücut direnci hastalýklara daha kolay yakalanýlmasýna sebep olur. Böyle dönemlerde C vitamini tüketiminin özellikle artýrýlmasý gerekir. Taze meyve ve sebzeler en ideal tercihlerdir, vitamin kaybýna uðramamalarý için çið tüketilmeleri önerilir. Suyunu sýkmak hem alýnan kalori miktarýnýn artmasýna hem de alýnan posanýn azalmasýna sebep olur. Bekletilerek içilen meyve sularýnda vitamin kayýplarý çok fazla olur. Portakal, kivi, elma, armut, havuç, yeþil biber, maydanoz, tere, roka, tercih edilmesi gereken sebze ve meyvelerdir. Ýçecek olarak kuþburnu ile bitkisel çaylar önerilir.

Peynir, süt ve ayran halsizliðe iyi geliyor

Ýþ ve sosyal yaþamýn getirdiði halsizlik durumunda, özellikle kalsiyum ve proteinden zengin besinler tercih etmek doðru olacaktýr. Süt, yoðurt, ayran, cacýk ve peynir en büyük yardýmcýlardandýr. C vitamini ihtiyacý da bu dönemde artacaðý için taze meyve ve sebze tüketimi artýrýlmalýdýr. Meyveli yoðurtlar ve sütler tercih edilebilir. Mevsim meyveleri ile hazýrlanmýþ meyveli yoðurtlar halsizliði hafifletecektir.

Mutsuzluðunuzdan tatlý ile deðil kuru meyvelerle kurtulun

Fosfordan zengin olan balýklar, kuru baklagiller ve bulgur bu dönemin çabuk atlatýlmasýna yardýmcý olacaktýr. Bu dönemde daha çok þeker ve þekerli besinler tercih edilir. Oysaki kompleks karbonhidrat içeren yiyecekler, kan þekerini kontrol edecektir. Tahýllý ekmeklerle hazýrlanan sandviçler en ideal tercihlerdir. Yine bu dönemde tatlý ihtiyacý için kuru meyveler çok iyi birer alternatif olacaktýr.

Kýzgýnsanýz demli çay ve koyu kahve içmeyin

Öfke durumunda yaðlý tohumlar; özellikle fýndýk, ceviz, badem ve fýstýk tüketilmesi uygundur. Kahve, demli çay, gazlý içecekler ve kafeinli içeceklerden bu dönemde özellikle uzak durulmasý önerilir. Daha çok rezene, kuþburnu, ýhlamur, adaçayý gibi bitkisel çaylar veya ýlýk, tarçýnlý süt tüketimi artýrýlmalýdýr.

Endiþeleriniz su ile birlikte aksýn

Endiþe durumunda vücutta aþýrý sývý kaybý olacaðýndan sývý alýmý artýrýlmalýdýr. Ýlk tercih, her zaman saf sudur. Daha sonrasýnda çorba, komposto, meyve suyu, ayran, bitki çaylarý ve mineralli sular içilebilir.

Hayal kýrýklýðýna karþý muz, çilek ve kivi

Daha çok þeker, çikolata, pasta, kurabiye gibi besinlerin tercih edildiði bu dönemde posalý ve c vitamin içeriði yüksek yiyecekler en doðru tercih olacaktýr. Sebze ve meyveler bu dönem için en iyi tercihtir. Bol yeþillikli salatalar, muz, ananas, kivi, çilek iyi birer kaynaktýr.


COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen