ARA

20 Beslenme Formülü Yaþamýnýzý Deðiþtirin

20 Beslenme Formülü Yaþamýnýzý Deðiþtirin Bunlara dikkat edin....


Yaðý beslenmenizden tamamen çýkarmayýn… Günlük beslenme düzeninde yetiþkin bir kiþinin aldýðý enerjinin %25-30’unun yaðdan karþýlanmasý gerekir. Tamamen yaðsýz beslenmek, vücutta yað dokularýnýn yakýlmasýna engel olur. Yani beslenmenizden yaðý tamamen çýkartýrsanýz yaðlarýnýzdan kurtulamazsýnýz. Saðlýklý yaðlar olan; zeytinyaðý, fýndýkyaðý ve balýk yaðý gibi yaðlara belirli miktarlarda sofralarýnýzda yer vermelisiniz.

Sofranýzda yenilik yapýn, avokadoya yer açýn… Avokado, beslenme de meyve yerine geçmeyen ve yað yerine kabul edilen tek meyvedir. Yüksek oranda içerdiði tekli doymamýþ yað asitleri sayesinde, vücut yaðlarýnýn yanmasýný kolaylaþtýrdýðý özellikle de bel bölgesinde bulunan yaðlar üzerinde etkili olduðu bilimsel araþtýrmalarca kanýtlanmýþtýr. Avokado’yu salatanýza ilave edebilir ya da püre haline getirerek sos olarak kullanabilirsiniz.

Bazý yaðlar metabolizmanýzý hýzlandýrýr… Evet yanlýþ okumadýnýz. Beslenmenize bazý yaðlarý dahil etmeniz daha fit olmanýza yardýmcý olacak. Balýk ve kuruyemiþlerde ve bazý tohumlarda bulunan çoklu doymamýþ yað asitlerinin (PUFA) düzenli olarak alýnmasýnýn, metabolizmayý daha hýzlý çalýþtýrdýðý Almanya’da yapýlan bir bilimsel araþtýrmada kanýtlandý.

Kakao ve az miktarda çikolata yaþamýnýzý uzatýr… 2011 yýlýnda yapýlan bir bilimsel araþtýrmada, obez ve diyabetik farelere verilen kakaonun toplam yaþam sürelerini uzattýðý ve kalp ile ilgili problemlere kakao tüketen farelerde daha az rastlandýðý belirlenmiþtir. Kakaonun içerisinde bulunan antioksidanlarýn; kalp hastalýklarý riskini azalttýðý biliniyor. Þekersiz kakaolarý kahvelerinize, milk shakelerinize ekleyebilir, günde 3-4 tablet kadar bitter çikolata tüketerek saðlýðýnýza katkýda bulunabilirsiniz.

Süt ürünleri zayýflamanýza yardýmcýdýr… Kalsiyum mineralinin yetersiz alýmýnýn, vücutta yað depolanmasýnýn tetiklenmesine sebep olduðu biliniyor. Süt ve süt ürünlerini yetersiz tüketen kiþilerin iþtahlarýný kontrol etmeleri de daha zor. Günlük beslenmenize 2 su bardaðý kadar süt veya yoðurt eklemenin vakti geldi de geçiyor.

Diyet sürecini mola vererek uzatmayýn… Florida Üniversitesi tarafýndan yapýlan bir araþtýrmada, diyet sürecine ara veren veya diyet sürecini uzatan kiþilerin, diyeti belirlenen zamanda tamamlayan kiþilere göre kilo koruma konusunda daha baþarýsýz olduklarýný ortaya koymuþtur.

Kilo vermek için egzersiz tek baþýna yeterli deðildir… Sadece spor salonuna yazýlarak zayýflayamazsýnýz. Uzun dönemli bir çok araþtýrma, spor yapmanýn zayýflamak için tek baþýna yeterli olmadýðýný göstermiþtir. Bu araþtýrma sonuçlarýna göre, sporun zayýflama üzerindeki direk etkisi %3’tür. Anlayacaðýnýz saðlýklý beslenmeden kaçýþ yok.

Ev iþlerinden ve kiþisel temizlikten kaçmayýn… Balýk etliler ile zayýf kiþiler arasýndaki bir farkýnda rutin iþlerin düzenli yapýlýp yapýlmamasý olduðu bilinir. Ev iþleri ve kiþisel temizlik için günlük yakýlan kalorinin 350’ye kadar çýkabileceðini unutmayýn. Haydi koltuktan kalkýn ve evi toparlayýn.

Kilonuzu sadece kardiyo egzersizler ile koruyamayabilirsiniz… Kilonuzu sabit tutmak için kardiyo yapmak yeterli olmayabilir. Uzun süreli kardiyo egzersizler daha hýzlý kalori yakmamýzý saðlasa da, vücudun kendini dengede tutma isteði yakýlan kalorinin karþýlanmasý adýna iþtahýnýzý fazlaca açabilir. Ýþtahýnýzýn kontrolünü kaybetmemek için, kardiyo seanslarýný tadýnda býrakýn ve egzersiz programýnýzýn sonuna esneme, germe ve hafif aðýrlýk çalýþmalarý ekleyin.

Ýçten kahkahalar gerçekten zayýflatýr… Bir saatlik içten atýlan kahkahalarýn, yarým saatlik orta düzeyde yapýlan egzersiz kadar kalori yaktýrdýðýný biliyor muydunuz? Ayný zamanda salgýlanan mutluluk hormonu da zayýflamanýza yardýmcý…

Þeker isteði yoðun düþünme durumunda kaynaklanabilir… Yoðunluðu yüksek olan ofis çalýþanlarýnýn daha fazla tatlý isteði duyduðu bilinir. Bunun sebebi beynin temel yakýtýnýn glikoz olmasýdýr. Fakat þekerli yiyeceklerin rutin tüketimi vücutta yaðlanmaya sebep olur. Bilgisayar baþýnda canýnýz tatlý istediðinde çið sebze, meyve ve süt ile yani bol lif ve bol kalsiyumla þeker ihtiyacýnýza karþý savaþ açýn.

Koyu renk üzüm, yað yakmaya yardýmcý… Ýçerdiði resveratrol isimli antioksidanýn; kilo almayý kolaylaþtýran insülin direncinin oluþma riskini azalttýðý ve egzersize dayanýklýlýðý arttýrdýðý bilinmektedir.
Þekerden vazgeçemeyenler bal tüketmeli… Beyaz þekerden vazgeçemeyenler yerine bal tercih edebilir. Bazý bilimsel çalýþmalarda; þeker yerine bal tüketildiðinde, bal tüketenlerin yað depolanmasýnýn daha az miktarda olduðu saptanmýþtýr. Balýn þekere göre diðer avantajlarý antiseptik ve antiviral oluþudur.

Uyku sürenize dikkat edin… Günde 5 saatten az uyumanýn size 300 kalorilik fazla yiyecek alýmýna mal olduðunu biliyor muydunuz? Ayrýca yapýlan bir çalýþmada, günde 8 saat uyuyanlarýn günde 5 saat uyuyanlara göre %56 oranýnda daha fazla yað kaybettikleri belirlenmiþtir.

Ýþtahýnýz açýk olduðunda chop-sticks kullanýn… Japonlarýn zayýf olmasýnýn bir sýrrýnýn da chop-sticks kullanmak olduðunu biliyor muydunuz? Yemek yeme süresini uzatan ve yavaþ yemeye imkan tanýyan chop-sticksler sayesinde daha az besinle doyabilir ve daha uzun süre tok kalabilirsiniz.

Her öðüne bir protein ilave edin… Proteinli yiyeceklerin sindirim süresi, diðer besinlere göre daha uzun olduðundan ötürü termik etki adý verilen enerji harcamasýný arttýrýrlar. Her öðünde süt ürünleri veya et ürünleri gibi bir proteine az miktarda da olsa yer vermek fit kalmanýzý kolaylaþtýrýr.

Temiz hava alýn… Kirli havanýn insan saðlýðýna olan olumsuz etkisi sadece akciðerler üzerine deðil. Yapýlan bilimsel araþtýrmalarda, kirli havanýn gizli þekere (insülin direnci) yol açabileceði ortaya çýkmýþtýr. Ayný zamanda vücut yeterli kalitede oksijen alamadýðýndan ötürü yað yakýmý yavaþlar.

Etli, yoðurtlu, yumurtalý çorbalar sofralara… Ýçeriðinde et, tavuk, balýk, süt, yoðurt, yumurta gibi protein kaynaklarýný bulunduran çorbalarýn diðer çorbalara göre daha uzun süre tok tuttuðu ve günlük kalori alýmýný azalttýðý ortaya çýkmýþtýr.

Yulaf bir mucizedir… Kan þekerini kontrollü yükseltmesi, kan kolesterol seviyelerini düþürmesi, özellikle kolon kanseri olmak üzere bazý kanser türlerine yakalanma riskini azaltmasý dýþýnda, yulaf içerdiði lifler sayesinde hem zayýflama hem de kilo koruma döneminde elimizin altýnda bulunmasý gereken baþlýca besinlerden biridir.

Selülitlerinize ananasla savaþ açýn… Ýçerdiði bromalin pigmenti sayesinde düzenli tüketildiðinde selülitlerde etkili bir azalmaya yardýmcý olduðu bilimsel çalýþmalarca kanýtlanmýþtýr. Bunun dýþýnda ananas ödem söktürücü ve kabýzlýðý önleyici etkiye sahiptir.


COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen