ARA

Beyaz Ekmek Saðlýða Zararlý mý?

Beyaz Ekmek Saðlýða Zararlý mý? Beyaz ekmeðinin zararlarý...


Ülkemizde gýda güvenliði ile ilgili hükümler genelde tüm ürünleri kapsayan konularý içeren düzenlemelerle oluþturulur. Örneðin katký maddeleri, bulaþanlar, etiketleme gibi. Ancak insan beslenmesinde temel olan veya hile ihtimali yüksek olan ürünlere yönelik özel düzenlemeler de yapýlýr. Ekmek de bu ürünlerden biridir. Yýllardýr ne þekilde üretileceði, içinde neler olup neler olmayacaðý hatta gramajý mevzuat hükümleri ile belirlenmiþtir.

Yapýlan düzenlemelerin maksadý beyaz ekmeði karalamak deðildir!

Ekmek ile ilgili en son düzenleme 4 Ocak 2012’de yapýldý ve 1 Temmuz 2012’de tümüyle yürürlüðe girdi. Yapýlan kayda deðer deðiþikliklerden biri de ekmek çeþitlerinin ayný anda tüketici tarafýnda ulaþýlabilir olmasýnýn saðlanmasýdýr. Yapýlan düzenleme ile tüketiciye ekmek çeþitlerini arz eden yerlere; tam buðday ekmeði, tam buðday unlu ekmek, kepekli ekmek de bulundurmak zorunluluðu getirildi. Düzenleme olumlu bir düzenlemedir. Çeþitli ekmek tüketiminin saðlanmasý hedeflenmektedir. Beyaz ekmeði yasaklayan ya da karalayan bir düzenleme deðildir.

Ekmek çeþitlerinde Ürün güvenliði açýsýndan var olan kriterler ve kurallar (katký maddeleri, bulaþanlar, mikrobiyel yük v.b.) açýsýndan beyaz ekmek ve tam buðday veya kepekli ekmekte bir fark yok.

“Beyaz ekmek katkýlý, diðerleri doðal” ifadesi doðru deðil

Fark besleyici özelliði açýsýndan. Normalde un buðday tanesinin iç kýsmýndan elde edilmekte. Buðday danesinin dýþýndaki kabuk kýsmý kepekte; danenin üremesini saðlayan kýsým olan ruþeym ise genelde ayrýlan bölümde kalýr. Oysa her iki kýsým hem besleyici özellikleri açýsýndan, hem de lifçe daha zengindir. Bu zengin kýsmý ekmeðe belli oranlarda kattýðýnýzda, veya tam tane ekmeði ürettiðinizde, bu ekmek saðlýklý beslenme açýsýndan daha tercih edilen, daha besleyici ve sindirim sisteminin çalýþmasýna yardýmcý olan bir ürün haline geliyor.

Ekmeðin beyaz veya kepekli deðil, hijyenik þartlarda üretilmesi önemli!

Tartýþma bu boyutu ile daha çok buðday ekmeði üzerinden. Oysa diðer tahýllarýn ekmekleri de var. Çavdarlý ekmek gibi. Onlarý da belli bir denge ile tüketmek faydalý.

Yeni düzenleme ile çeþit ekmek tüketimi özendiriliyor. Bu olumlu bir yaklaþým. Ekmeðin çeþidi ne olursa olsun, hijyenik olarak ve iyi üretim teknikleri ile, usulüne ve mevzuata uygun olarak üretilmesini saðlamak lazým. Bunu saðladýðýnýz ölçüde, ekmek ister beyaz olsun ister kepekli saðlýða zararýndan söz edilemez. Tercih edilmesi gereken ise, daha fazla vitamin ve lif tüketmek için kepekli veya tam buðday ekmeðinin tüketim oranýný daha yüksek tutmak. Ayrýca ekmek tüketiminde çeþitliliði saðlamak. Bir de uyarýda bulunmak lazým; ister kepekli olsun, ister beyaz; Çölyak hastalarýnýn, kendileri için özel üretilen ekmekler dýþýnda; hangi tip olursa olsun gluten içeren buðday, arpa, yulaf ve çavdar ekmeðinden uzak durmasý gerekmektedir.

COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen