ARA

Yýlbaþýnda Gýda Zehirlenmelerine Dikkat

Yýlbaþýnda Gýda Zehirlenmelerine Dikkat Yýlbaþý gecesi ani ve aþýrý yemek tüketiminin yeni yýldaki ilk dileðimiz olan “saðlýk” için büyük tehlike oluþturduðunu biliyor muydunuz?


Central Hospital’dan Beslenme ve Diyet Uzmaný Deniz Þafak, yýlbaþý gecesinde yaþanabilecek gýda zehirlenmeleriyle ilgili uyarýyor ve ekliyor: “ Yeni yýla saðlýkla merhaba demek isteyenler özellikle aþýrý kuruyemiþ, alkol ve tatlý tüketiminden kaçýnmalýdýr. Yýlbaþý gecesi aþýrý beslenme uyku ve sindirim bozukluklarýna yol açabildiði gibi gýda zehirlenmelerine de sebep olabilir”

Yýlbaþýnda beslenme nasýl olmalý?

Yýlbaþýnda yanlýþ beslenmek çeþitli saðlýk sorunlarýna neden olabilir. Yýlbaþý yemeði standart yemeklerden daha uzun sürdüðü için miktarlarýn çok doðru ayarlanmasý gerekiyor. Bu nedenle beslenme düzenini ayakta olunacak saate göre ayarlayýp, yemekleri uzun sürelere yaymak çok önemlidir. Abartýlý ve aþýrý beslenme uyku problemleri ve sindirim sorunlarýnýn yaný sýra gýda zehirlenmelerine dahi yol açabilir.

Mezeler hiç kuþkusuz yýlbaþý sofralarýnýn vazgeçilmezlerinin baþýnda gelir. Yeni yýla girerken özellikle çok yaðlý ve aðýr mezelerden uzak durulmasý gerektiðini ifade eden Dyt. Deniz Þafak, gýda zehirlenmelerine karþý uyarýyor ve yýlbaþýnda beslenmenin nasýl olmasý gerektiðini þu þekilde açýklýyor: “Yýlbaþý akþamý için hazýrlanan mezeler, yoðurt içerikli, zeytinyaðlý ve az yaðlý olmalýdýr. Kýsýr, patates salatasý gibi yað oraný düþük ama besleyici deðeri yüksek salatalarý ise yýlbaþý sofralarýnda kesinlikle öneriyoruz. Salata hem vitamin deðeri hem de tok tutmasý açýsýndan özellikle tüketilmesi gereken bir besindir. Yeni yýla girerken þakþuka ya da mayonezle hazýrlanan Rus salatasý gibi çok yaðlý ve aðýr mezelerden mümkün olduðu kadar uzak durmak gerekir. Tatlýlar ise yemekten en az iki saat sonra tüketilmelidir. Bu gece için ayva tatlýsý, kabak tatlýsý ve sütlü tatlýlar uygun olabilir. En uygun atýþtýrmalýklar meyvelerdir. Nar, o akþamýn özel meyvelerinden biridir. Ayrýca mandalina, elma, armut gibi mevsime ait meyveler de tercih edilebilir. Bunlarýn dýþýnda çerez tüketilecekse fýndýk, ceviz ve badem sýnýrlý þekilde tüketilmeli. Leblebi, kuru üzüm gibi besin deðeri yüksek olan çerezler de tercih edilebilir. Gereðinden fazla tuzlu fýstýk tüketilmesi tansiyonu yükseltir.”

Et tüketimine dikkat

Ana yemek kýsmýnda et tüketimine dikkat edilmesinde fayda olduðunu söyleyen Þafak, ideal et tüketimi oranýnýn 100-150 gram aralýðýnda olmasý gerektiðini vurguluyor: “Yýlbaþýnda ana yemek olarak genellikle et tercih edilir. Yeni yýla girerken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de et tüketimidir. Ýdeal et tüketimi oraný 100 -150 gramdýr. Bu kiþinin kilosu, beslenme alýþkanlýklarý ve hastalýk durumuna göre deðiþkenlik gösterebilir. Aþýrý et tüketimi sindirimi zorlaþtýrýr, hazýmsýzlýk problemi oluþturabilir.”

Þafak, fazla tüketilen alkolün vücuda etkilerini þu þekilde sýralýyor: “Akþam yemeðiyle tüketilen fazla alkol, vücutta ödemlere neden olur. Ertesi gün uyandýðýnýzda ellerinizde ve ayaklarýnýzda þiþlikler olduðuna tanýk olabilirsiniz.

Yýlýn ilk kahvaltýsý nasýl olmalý?

Yeni yýlýn ilk sabahý akþamdan kalan yoðun enerjiyi atmak adýna güne hafif bir kahvaltýyla baþlanmalýdýr. Önceki geceden kalan yiyeceklerin vücuttan atýlmasý için mümkün olduðunca erken bir saat uyanarak kahvaltý edilmelidir. Hafif bir tostla yanýnda bol sebze tercih edilebilir. Yine hafif yaðlý peynir, tahýllý ekmek, yanýnda kocaman bir salata ya da içine taze meyve doðranmýþ süt müsli de tüketilebilir.


COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen