ARA

Ramazan’da Nasýl Daha Saðlýklý Beslenebilirsiniz?

Ramazan’da Nasýl Daha Saðlýklý Beslenebilirsiniz? Saðlýklý beslenmenin ve zinde kalmanýn ipuçlarýný veriyor…


Hay Saðlýk Merkezi’nden Medikal Estetik Hekim Dr. Alp Mamak’a göre Ramazan döneminde zayýflayacaðýný düþüneler çok yanýlýyor; çünkü çoðu kiþi bu dönemde tam tersine kilo alýyor.

Zayýflayanlar ise ne yazýk ki saðlýklý dokularýndan, yani kas ve kemiklerinden kaybediyor. Aþýrý sýcaklarla birleþtiði için oruç tutmanýn ruhsal olarak da sizi olumsuz etkilememesi ve sinirlerinizi germemesi için belli önlemler almalýsýnýz. Ramazan döneminde 10 basit kurala dikkat ederek hem kilo verebilir, hem de halsizlik ve mide þikayeti yaþamadan rahatça oruç tutabilirsiniz. Ýþte Dr. Alp Mamak’tan yardýmcý olacak önemli tavsiyeler…

1.     2.5 litre su için: Özellikle Ramazan’da su kaybý daha belirgin olur. Bu nedenle vücudumuz ödem tutmaya meyil gösterir. Ýftarla sahur arasýnda en az 2,5 litre su içmelisiniz. Bu suyun bir bardaðýný orucu hurma veya zeytinle açtýktan hemen sonra, ýlýk ve ballý-limonlu olarak içerseniz kan þekerinizi düzenlemiþ olursunuz. En az üç çay fincaný rezene çayý da içilmeli ki mide rahatsýzlýðý, gaz ve þiþkinlik yaþanmasýn. Siyah çayýn beyindeki susama merkezini baskýlayýp bize su içmeyi unutturduðunu göz önünde bulundurun. Ramazan’da siyah çay içmemeye gayret edin veya çok açýk olarak 1-2 fincan tüketin. Meyan kökü doðal kortizon içerdiðinden sizi destekleyebilir. Ilýk suyun içine az miktarda meyan kökü ekleyerek iftar ve sahurda birer çay bardaðý içebilirsiniz.

2.     Baharatlarý ramazanda azaltýn: Tarçýnýn kan þekeri düzenleme özelliði olduðu için özellikle kompostolarda, kabuklu haliyle bolca tüketin. Diðer baharatlarý tüketmek bu dönemde çok uygun olmayacaktýr. Özellikle de acýdan kaçýnmak gerekir. Kimyon sindirimi rahatlattýðý için az miktarda eklenebilir. Zerdeçal ise safra kesesini desteklediðinden yine az miktarda tüketilebilir.

3.     Ýftarý çorbasýz yapmayýn: Özellikle sýcaklarda oruç tutacaðýmýz için bu günlerde sebze çorbalarý, en önemli besin kaynaklarýndan biri olarak karþýmýzý çýkýyor. Midenize ilk giren besinlerden biri sebze çorbasý olursa sindiriminiz daha rahat olur. Havanýn çok sýcak olduðu günlerde taze naneli yoðurt çorbasý da iyi bir seçenek sayýlýr.

4.     Ýftar ve sahurda yemekleri yavaþ yavaþ ve çok çiðneyerek yiyin: Doyma hissinin aðzýmýza attýðýmýz ilk lokmadan tam 13 dakika sonra beyne ulaþtýðýný unutmayýn! Çorbadan sonra ana yemeðe geçmeden önce en az 3-4 dakika ara verin.

5.     Sahurda müsli yiyin: Müsli sahurda çok doðru bir karbonhidrat seçimi olacaktýr. Ýçine bol miktarda taze doðranmýþ meyve de eklerseniz, gününüzün ne kadar rahat geçeceðine siz de inanamayacaksýnýz.

6.     Tatlýyý iftardan en az 2 saat sonra yiyin: Haftada birden daha sýk tatlý tüketmeyin ve tatlýlarý daha çok sütlü olanlardan (cevizli güllaç, sütlaç gibi) tercih edin. Þireli tatlýlardan kaçýnýn.

7.     Ara öðünlerde bol bol kabuklu meyve tüketin: Kabuklu meyveler hem tokluk hissini artýrýr hem de vitamin desteði saðlar. Baðýrsaðýmýzýn da daha iyi çalýþmasýný saðlayan meyveler zaman zaman bol tarçýnlý, ýlýk komposto olarak da tüketilmeli ve bu sayede sývý desteði saðlanmalýdýr.

8.     Cevizi unutmayýn: Ceviz içi en önemli omega 3 desteklerinden biridir ve tokluk hissini artýrýr. Hem sahur hem de iftarda ara öðünlerde 3’er adet ceviz içi yemeyi ihmal etmeyin.

9.     Haftada en az bir kez balýk yiyin: Balýkta vücudumuzun ihtiyacý olan en önemli yaðlar mevcuttur. Bu yaðlar metabolizmamýzýn hýzýný da artýrýr ve zayýflamayý kolaylaþtýrýr.

10.     Ýftardan 1 saat sonra en az 20 dakika yürüyün ve metabolizmanýzýn hýzýný artýrýn!

COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen