ARA

Türkiye’nin Beklediði ‘Zayýflatan Yemek Kitabý’ Çýktý!

Türkiye’nin Beklediði ‘Zayýflatan Yemek Kitabý’ Çýktý! Karatay mutfaðý...


“Ben þunun garantisini veriyorum: Mutfaðýný, Karatay Mutfaðý’na çevirenler saðlýk bulacak, zayýflayacak ve kilosunu koruyacak! Bunu yaparken de strese, bunalýma, depresyona girmeyecek. Yoksunluk hissi olmayacak. Aksine çok mutlu olacaklar.”Prof. Canan Efendigil Karatay

‘Türkiye’yi zayýflatan profesör’ olarak ünlenen ve ilk iki kitabý satýþ rekorlarý kýran Prof. Canan Efendigil Karatay’ýn merakla beklenen üçüncü kitabý çýktý: Karatay Mutfaðý.

Karatay Mutfaðý, saðlýðýný (ve kilosunu) önemseyen ama aðýz tadýndan da taviz vermek istemeyen, mutfaðýnda saðlýðý, lezzeti ve sürdürülebilirliði ayný anda arayanlar için ideal bir kitap. Ýçinde birbirinden güzel tariflerin olduðu Türkiye’nin ‘en saðlýklý’ yemek kitabý.

Kitap, saðlýklý bir mutfakta olmasý gereken ‘tüm’ özellikleri bünyesinde topluyor. Bu anlamda alanýnda ilk ve tek. Öncelikle Karatay Mutfaðý’nda kullanýlan malzemeler saðlýklý ve temiz. Doðal malzemelerle yapýlmýþ tariflerde paketli gýdalarýn hiçbiri kullanýlmadý. Prof. Karatay’ýn meþhur ‘eve ve mutfaða asla alýnmayacaklar, vücuda girmeyecekler’ listesine harfiyen uyuldu. Gýdanýn iyisi nasýl anlaþýlýr, doðru alýþveriþ nasýl yapýlýr sorularýna yanýt verildi. Besinlerin besin deðerlerini öldürmeyen, onlarýn yapýlarýný bozmayan piþirme yöntemleri önerildi. Mevsimselliðin önemi vurgulandý.

Kitaptaki tüm yemek tariflerinin Türk damak tadýna uygun ve ulaþýlabilir olmasýna dikkat edildi. Ýnsanlarýn ismini dahi duymadýklarý malzemelerin yer aldýðý ‘ithal’ mutfaklarýn tam tersine, kullanýlan malzemeler bakkaldan, pazardan rahatça bulunulabiliyor. Yani Karatay Mutfaðý Türk halkýna sürdürülebilir bir yaþam biçimi vaat ediyor.

Kitabýn en ayýrt edici özelliði ise içinde yer alan tariflerin kilo vermenize yardýmcý olmasý. Çünkü tariflerin hepsinin glisemik indeksi düþük.

Karatay Mutfaðý, Karatay Diyeti prensiplerine göre revize edilmiþ geleneksel Türk mutfaðýndan en güzel örnekleri sunuyor. ‘Kalýcý kilo verdiren’, doðal ve lezzetli yemek tariflerinin yer aldýðý kitap adeta bir saðlýklý yaþam prospektüsü niteliðinde: Saðlýklý malzeme seçimi, akýllý alýþveriþ tüyolarý, yoðurt, ekþimik, tereyaðý gibi evde yapýlabilecek doðal ürünlerin tarifleri… Ve çorbalardan salatalara, mezelerden yumurtalý yemeklere, zeytinyaðlýlardan et ve balýk yemeklerine tamamý denenmiþ onlarca leziz tarif. Küçük ‘tatlý’ kaçamaklar ve dinlendiren çay formülleri de hediyesi!

Bu tariflerin en önemli özelliði ise saðlýklý yaðlar, saðlýklý proteinler ve saðlýk karbonhidratlarla hazýrlanmasý, vücudu saðlýðýna kavuþturmasý. Ve tabii ki zayýflatmasý…

Mevsimsel mönü örnekleri de Karatay Mutfaðý’nýn ‘tüm besinler mevsiminde yenmeli’ prensibini ortaya koyuyor. Ayrýca kitapta Karatay Diyeti’ni ‘protein diyeti’ olarak yargýlayanlara da en güzel cevap veriliyor!
Karatay Mutfaðý, Prof. Dr. Canan Karatay’ýn 50 yýllýk hekimlik tecrübesinin ve geleneksel Türk mutfaðýna olan aþkýnýn bir ürünü. Prof. Karatay, bundan önceki ilk iki kitabýnda az sayýda da olsa yemek tarifi vermiþti. Hasta ve okuyuculardan bu tariflerin sayýsýnýn artýrýlmasý yönünde yoðun talep vardý. Hemen herkes “Farklý neler yiyebiliriz, hem lezzet hem saðlýk bir arada olmaz mý?” diye soruyordu. Ýçinde Karatay Diyeti prensipleriyle hazýrlanmýþ yemek tariflerinin olduðu bir ‘yemek kitabý’ istiyorlardý. Ýþte Karatay Mutfaðý bu ‘pratik’ ihtiyacýn bir sonucu olarak ortaya çýktý. Prof. Dr. Canan Karatay ve ilk iki kitabýnýn editörü olan Nihal Doðan önce Karatay Mutfaðý’na uygun tarifleri belirledi. Nihal Doðan tarifleri uyguladý. Prof. Dr. Canan Karatay, Karatay Diyeti prensiplerine uygunluðunu ve glisemik indeks deðerlerini denetledi. Yani inceledi ve onayladý!

Kitabýn bilimsel bilgilendirme bölümlerinde ise okuyucuya kolaylýk saðlamasý açýsýndan ‘kýsa kýsa, madde madde’ yolu seçildi. Sonuçta ortaya her eve, her mutfaða lazým, her kesimden, her eðitim seviyesinden insanýn rahatlýkla anlayabileceði ve uygulayabileceði ‘Türkiye’nin en saðlýklý yemek kitabý’ çýktý.

Son sözü yine Prof. Canan Karatay’a býrakalým: “Eþinin, çocuklarýnýn, sevdiklerinin saðlýðýný (ve elbette kilosunu) düþünen herkesin bu kitabý okumasýný ve tarifleri uygulamasýný öneriyorum. Mutfaklarýný Karatay Mutfaðý’na dönüþtürmelerini tavsiye ediyorum. Bu kitabýn ‘þiþmanlýktan uzak’ saðlýklý nesiller yetiþtirmek, ‘hastalýklardan uzak’ mutlu aile olmak için önemli bir mihenk taþý olduðunu düþünüyorum. Ýlk iki kitabýmla birlikte Karatay Mutfaðý’na da kütüphanenizde mutlaka yer açýn diyorum.”

COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen