ARA

Süt Ürünlerini Saklarken Bunlara Dikkat!

Süt Ürünlerini Saklarken Bunlara Dikkat! Süt ürünlerinin bozulmadan tazeliðini uzun süre koruyabilmesi için doðru hijyen ve saklama koþullarýnýn saðlanmasý son derece önemli.


TEKSÜT Hijyen ve Gýda Güvenliði Danýþmaný ve Ýstanbul Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nazlý, peynir, yoðurt, tereyaðý gibi süt ürünlerinin bozulmadan ve besin deðerini koruyarak muhafaza etmek için saðlanmasý gereken saklama koþullarýný bizlerle paylaþtý.

Kalsiyum, protein, A, B, D, E vitaminleri bakýmýndan zengin olan süt ürünleri özellikle büyüme ve kemik saðlýðýnýn korunmasýnda çok önemlidir. Beslenme programýmýzda mutlaka bulunmasý gereken süt ürünlerinin tazeliðini koruyabilmek için saklama koþullarýnýn nasýl olmasý gerektiðini iyi bilmek gerekiyor.

TEKSÜT Hijyen ve Gýda Güvenliði Danýþmaný ve Ýstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Nazlý, peynir, yoðurt, tereyaðý gibi süt ürünlerinin bozulmadan ve besin deðerini koruyarak muhafaza etmek için saðlanmasý gereken saklama koþullarýný bizlerle paylaþtý:

Süt ürünlerinin buzdolabýnda saklanmasýnda genel olarak dikkat edilmesi gereken ilk kural, ürünlerin satýn alýndýktan sonra en kýsa zamanda buzdolabýna yerleþtirilmesi gerekliliðidir. Ürünler, buzdolabýnda +4 ile +6 0C arasýnda sýcaklýklarda saklanmalýdýr. Bu nedenle ürünler, sýk sýk açýlma nedeni ile buzdolabýnýn kapak kýsmýna ve raflarýn kapaða yakýn kýsýmlarýna yerleþtirilmemelidir. Ürünler tüketilirken porsiyonlara ayrýlmalý ve o þekilde servis edilmelidir. Buzdolabýna geri konulacak ürün ise temiz bir kapta muhafaza edilmelidir. Süt ürünlerinin koku çekmemesi ve ortamda bulunan mikrobiyolojik yükten etkilenmemesi için konulduklarý kaplarýn kesinlikle kapalý olmasý gerekir. Farklý ürünler ayný kap içinde saklanmamalýdýr. Ürünlerin etiket üzerinde bildirilen son kullaným tarihleri takip edilmeli ve süre aþýlmamalýdýr.

BEYAZ PEYNÝR

Genellikle salamura (tuzlu su) içinde satýþa sunulan beyaz peynirler buzdolabýnda su içinde kapalý olarak bekletilebilir veya hava almayacak bir kap içinde ya da streçe sarýlarak buzdolabýnda saklanmalýdýr. Beyaz peynir eðer üzerinde kültür ile olgunlaþtýrýlmýþ ve pastörize sütten yapýlmýþtýr ibaresi varsa gözenek olmasý istenmez.

KAÞAR PEYNÝR

Hava ile temasý istenmeyen bir üründür. Paket açýldýktan sonra kalan kýsým mutlaka streçle sarýlmalý veya hava geçirmez kaba yerleþtirilmelidir. Bazý tip kaþarlar özel olarak küflü þekilde satýlmaktadýr. Ancak etiketinde belirtilmediði sürece küflü kaþar tüketmek uygun deðildir.

KREM PEYNÝR

Paket açýlýp porsiyon olarak servis edilmeli ve kapaðý devamlý kapalý olarak buzdolabýnda saklanmalýdýr.

ÖRGÜ PEYNÝRÝ

Açýldýktan sonra streçle sarýlmalý veya hava almaz bir kap içine konulmalýdýr.

YOÐURT

Uzun süre bekletilmemeli ve buzdolabýnda muhafaza edilmelidir. Yoðurt kimyasal olarak en az %80 su içeriðine sahiptir. Bu nedenle darbe sonucu su sýzmalarý oluþabilir.

TEREYAÐI

Koku çekme özelliði çok yüksek olan bir üründür. Dolayýsýyla hava geçirmeyecek þekilde steçle sarýlmalý ve hava geçirmez kapta saklanmalýdýr.

COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen