ARA

Makarna Þiþmanlatýr Ön Yargýsý Deðiþiyor Tüketim Artýyor

Makarna Þiþmanlatýr Ön Yargýsý Deðiþiyor Tüketim Artýyor Saðlýklý beslenmede makarnanýn önemi....


Dünya Saðlýk Günü’nde saðlýklý beslenmenin önemine dikkat çeken Selva Makarna Genel Müdürü Mehmet Karakuþ, Türk mutfaðýnýn en eski yemekleri arasýnda yer alan karbonhidrat zengini makarnanýn dengeli ve saðlýklý beslenmede büyük önem taþýdýðýnýn beslenme uzmanlarýnca da kabul edildiðini kaydetti.

Türkiye’de yýllar itibariyle makarna tüketiminin artýþ gösterdiðini dile getiren Karakuþ, kiþi baþýna yýllýk makarna tüketiminin 1962 yýlýnda 1.2 kg, 1978 yýlýnda 3.9 kg, 1985 yýlýnda 4,1 kg, 1991 yýlýnda 4.38 kg, 1999 yýlýnda ise 5.5 kg olarak gerçekleþtiðini belirtti. Bugün ise yýllýk kiþi baþýna tüketimin 6.1 kg seviyesine ulaþtýðýna dikkat çeken Karakuþ, ancak bu rakamýn yeterli olmadýðýný vurguladý.









Karakuþ, “Birçok dünya ülkesine göre bu rakam oldukça düþüktür. Türkiye’de beslenme bilincini ve doðru tüketimi insanlara anlatabilirsek kiþi baþý tüketimin birkaç yýl içerisinde 8 kg’a kadar çýkabileceðini düþünüyoruz” dedi.

DÝYETLERDE DE MAKARNA YER ALIR

“Makarna þiþmanlatmaz” diyen Diyetisyen Seçil Kenar da, makarnanýn kompleks bir karbonhidrat olduðunu vurgulayarak, kan þekerini hýzla yükseltmediði için makarnanýn diyetlerde de kalori deðerinin hesaplanýlarak tüketimine belirli miktarlarda izin verildiðini kaydetti. Seçil Kenar, “Makarnayý yüksek miktarda ve üzerine yaðlý, kremalý soslar koyarak tüketmeniz sizi þiþmanlatmaktadýr. Bu yüzden makarnayý sizin usulünüze göre hazýrlanmýþ sebze, peynir, yoðurt, ton balýðý, domates soslu tarzýnda hafif besinlerle tüketilirse ve günlük kalori ihtiyacýna göre miktarlarý ayarlanýrsa makarna þiþmanlatmayacaktýr” görüþünü kaydetti.

Sporcu diyetlerinde de makarna tüketilmesinin tavsiye edildiðine iþaret eden Kenar, “Gün içinde bedenen ya da zihnen çalýþan, spor yapan, insanlarýn haftada en az üç öðün makarna yemesini tavsiye ediyoruz” diye konuþtu.












Makarnadan vazgeçemeyenler ve kilo
vermek isteyenler için; Makarna Diyeti
   
Sabah
3 kaþýk yulaf
1 kase yoðurt
1 elma
2 adet ceviz


Ara
3 adet kuru kayýsý

Öðle
4 kaþýk sebze yemeði
4 kaþýk domates soslu makarna
Yaðsýz salata

Ara
1 bardak süt
2-3 adet kepekli bisküvi
1 porsiyon meyve

Akþam
6 kaþýk ton balýklý makarna
Salata

Gece
1 porsiyon meyve




COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen