ARA

Kurban Bayramý Midenizin Deðil Sizin Bayramýnýz Olsun!

Kurban Bayramý Midenizin Deðil Sizin Bayramýnýz Olsun! Kurban Bayramý’nda eti nasýl piþirmeniz, tüketmeniz ve saklamanýz gerektiðini bilmeniz, saðlýklý bir bayram geçirebilmeniz için büyük önem taþýyor.


Türkiye’nin en büyük online saðlýk platformu Doktorsitesi.com’un üye diyetisyenlerinden Dyt. Serpil Tarman, Kurban Bayramý’nda mutlaka veteriner kontrolünden geçmiþ kurbanlýk almak gerektiðini, kontrolden geçmeyen hayvanlarýn insan saðlýðýný bozan mikroorganizmalar taþýdýðýný belirtti. Ayrýca et iyi piþirilmezse toksoplazma gibi zararlý taþýyýcýlarý vücudumuza taþýyabileceðimizi vurguladý.

“Kurbanlýk eti nasýl piþirelim?

Doðru: Kurbanlýk etler en az 24 saat bekletildikten sonra marinasyon iþlemi (soðan suyu-süt-karabiber-çok az tuz) uygulanarak fýrýnda, ýzgarada sebzeli soteleme yöntemi ile kekik ve arzu ediliyorsa pul biber ekleyerek düdüklü tencerede piþirilmelidir. Etler mangalda piþecekse ateþten 10-15 cm yükseklikte olmalýdýr. Etlerin iç kýsmý iyi piþirilmelidir. Eðer isteniyorsa, bayramýn 1. günü sakatat eti (bekletilmesi gerekmediði için) piþirilmeli ve 90-120 gr kadar tüketilmelidir.
Ayrýca et kesilen tahtada sebze doðranmamalýdýr. Hijyen açýsýndan çok önemlidir.
Yanlýþ: Etlerde sertlik (rigormortis) 24-48 saatte çözülür. Kesildikten hemen sonra ateþe alýnan etler piþmedikleri, sert kaldýklarý için mide baðýrsak þikayetlerine neden olurlar. Etler sindirimi zor bir besindir.

Bayramda nasýl beslenelim?

Doðru: Et tüketirken yanýnda mutlaka mevsim salata, yoðurtlu salata tüketilmelidir. Misafirlere börek ve aðýr hamur tatlýlarý yerine meyve tatlýlarý (kabak, elma, ayva, aþure), sütlü tatlýlar veya meyve ikram edilmelidir.
Yanlýþ: Et, börek, baklava, þuruplu tatlýlar, þekerler, çikolatalar gibi yaðdan ve karbonhidrattan yüksek beslenme yanlýþtýr. Et posadan fakirdir mutlaka yanýnda çið veya piþmiþ sebze ile tüketilmelidir.

Kurban Bayramý’nda ne kadar et tüketelim?

Doðru: “Yýlda bir defa yiyoruz” þeklinde abartarak deðil bireyin gereksinimine göre günde 90-250 gr et tüketilebilir.
Yanlýþ: Kurban Bayramý istediðimiz kadar et yemek deðildir.

Kurbanlýk etleri nasýl saklayalým?

Doðru: Et derin dondurucuda -18C'de küçük parçalara ayrýlmýþ, bir kullanýmlýk olarak 4-6 ay bekletilebilir. Donmuþ etler ocaða direkt atýlarak veya buzdolabýnýn sebzeliðinde çözdürülerek kullanýlabilir.
Yanlýþ: Dondurulmuþ etin çözülüp tekrar dondurulmasý yanlýþtýr. Dondurulmuþ etler kalorifer üstünde çözülmemelidir.

Fazla et tüketimi kimler için sakýncalýdýr?

Þiþman kiþiler, kalp-damar hastalarý, kolesterolleri yüksek olanlar, metabolik sendromu olanlar, tansiyon hastalarý, mide-baðýrsak hastalýklarý olanlar, gut hastalarý et miktarýna özellikle yaðlý et tüketmemeye çok dikkat etmelidirler. Kurbanlýk hayvanýn sakatatlarýný kalp hastalarý ve kolesterolü yüksek kiþiler tüketmemelidirler. Günümüzde aðýr bir öðünün ardýndan kalp krizi geçirme riskinin artacaðý biliniyor. Epidemiyolojik araþtýrmalar yaðlý et tüketimi ile beraber kan yaðlarýnda ve ürik asit düzeyinde artýþ olduðunu göstermektedir. Buna ek olarak bayramlarýn vazgeçilmez ikramý olan aðýr hamur tatlýlarýnýn tüketiminin de artmasýyla diyabet hastalarýnýn metabolik dengesi bozulmakta ve þekerleri yükselmektedir.”



COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen