ARA

Kurban Bayramý'nda Beslenmeye Dikkat!

Kurban Bayramý'nda Beslenmeye Dikkat! Kurban Bayramý'nda artan kýrmýzý et ve tatlý tüketimi, yað ve kolesterolde ani yükseliþlere neden oluyor.


Özellikle ailesinde kalp ve þeker hastalýðý bulunan kiþilerin, mide rahatsýzlýðý olanlarýn bu konuda daha hassas davranmalarý gerekiyor. Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Baþkaný Dyt. Ayþe Korkmaz, bayram boyunca dikkat edilmesi gerekenlere iliþkin bilgiler aktarýyor.

Bayram boyunca kalabalýk ve çok keyifli olan aile yemeklerinin daha sýk olmasý, yenilen yemek miktarýnýn artmasý, özellikle tatlý gýdalar, hamur iþleri, kýzartmalar ve et tüketiminin fazla yapýlmasý nedeniyle ciddi saðlýk sorunlarý oluþabiliyor.

Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Þefi Dyt. Ayþe Korkmaz’a göre, özellikle Kurban Bayramý’nda yoðun et tüketilmesinin yol açacaðý sorunlara dikkat çekiyor. Ailesinde kalp, hipertansiyon ve þeker hastalýðý gibi kronik hastalýðý olanlar; gastrit, ülser gibi mide rahatsýzlýðý bulunan kiþilerin, yaþý ilerlemiþ aile büyüklerinin bu konuda daha hassas davranmalarýný öðütlüyor.

Kurban Bayramý’nda et kullanýmýnda nelere dikkat etmek gerekiyor?

Piþirme sýrasýnda etin yaðsýz kýsýmlarýný tercih etmek ve piþirme yöntemi olarak ýzgara veya haþlama yöntemini kullanmak gerekiyor. Et kavrularak veya kýzartýlarak piþirilmemeli ve piþirme sýrasýnda kuyruk yaðý, tereyaðý gibi doymuþ yaða sahip katý yaðlar kullanýlmamalý. Ýçerisindeki doymuþ yað oraný yüksek olan kýrmýzý et yanýnda, dengeli bir karýþým saðlamak için az zeytinyaðý konulmuþ salata dengeyi saðlayabilir.

Kurban bayramlarýnda özellikle kavurma da çok yapýlýyor. Kavurma ne þekilde kullanýlmalýdýr?

Ülkemizde kurban bayramlarýnda yapýlmasý gelenek haline gelmiþ olan kavurmanýn içine tereyaðý ve kuyruk yaðý konulmadan, kendi suyu ile kýsýk ateþte piþirilmelidir. Etin içeriðinde bulunan yað, yemeðin lezzeti için yeterli olduðundan ayrýca yað eklemeye gerek yoktur.

Etin mangalda yapýlmasýnda nelere dikkat etmek gerekiyor?

Mangal sýrasýnda etlerin kömürleþmemesine, dýþý piþen içi çið kalan etlere dikkat edilmelidir. Ayrýca yüksek risk taþýyor olmasýndan dolayý çið köfte tüketiminden kaçýnýlmalý.

Baþka nelere dikkat etmek gerekiyor?

Kurban bayramlarýnda genelde sakatat tüketimi de arttýðý için özellikle kolesterolü ve kalp-damar hastalýðý riski yüksek olan kiþilerin, sakatat tüketiminden kaçýnmalarý gerekiyor.

Bayram süresince nasýl bir beslenme yolu izlenmelidir?

•     Güne hafif bir kahvaltý ile baþlanmalýdýr. Aþýrý miktarda yemekten kaçýnýp az ve sýk yemek yenmeli.
•     Yemek piþirme yöntemi olarak kýzartmalar yerine, ýzgara veya haþlama tercih edilmeli.
•     Aðýr hamur tatlýlarý, þeker, aþýrý yaðlý, çok tuzlu, kalori açýsýndan yoðun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine aðýrlýk verilmeli.
•     Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlýlar tadýmlýk miktarlarda yenmeli. Bir sonraki yapacaðýnýz ziyarette yine ikram yapýlacaðý ve bunun büyük olasýlýkla tatlý olacaðý unutulmamalý.
•     Ayrýca çikolataya ve þekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriði yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fýndýk gibi kuruyemiþler ikram edilebilir.
•     Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli.
•     Bayramda bilinçsizce çikolata ve tatlý tüketilir. Fazla çikolata ve tatlý tüketimi, mide yanmasý, baðýrsak bozukluklarý gibi þikayetlere neden olur. Bu nedenle alternatif olarak kuru meyveleri tercih edebilir.
•     Diyabetliler, kalp hastalarý, yüksek tansiyonu bulunanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalýdýrlar.



COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen