ARA

Ramazan’da Susatmayacak Besinler Hangisi?

Ramazan’da Susatmayacak Besinler Hangisi? Saðlýklý beslenme hakkýnda bilgi veren Beslenme Uzmaný Seçil Kenar sýcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayý süresince nasýl beslenileceði konusuna dikkat çekiyor.


Sýcak havalarda daha çabuk susatacak yiyeceklerden uzak durulmasýný belirten Kenar, sulu ve bol lif içeren besinler tüketilmesini öneriyor. Türkiye’nin sývýyað sektöründeki lideri Yudum Gýda, web sitesi www.yudum.com.tr’de tüketicilere faydalý bilgiler vermeye devam ediyor. Birbirinden lezzetli ve pratik yemek tarifleri ile saðlýklý beslenmek isteyenlerin yeni adresi olan www.yudum.com.tr web sitesinde Beslenme Uzmaný Seçil Kenar, bu ay Ramazan’da saðlýklý beslenme ile ilgili bilgileri paylaþýp ziyaretçilerin sorularýný yanýtlýyor.

Susatacak besinlerden uzak durun

Yazýn en sýcak aylarýndan biri olan Aðustos’a denk gelen Ramazan ayýnda beslenme ve sývý alýmýnýn daha önem taþýdýðýný belirten Beslenme Uzmaný Seçil Kenar nasýl beslenilmesi gerektiðini anlattý: “Ramazanda iftarýn geç saatlerde olmasý ve bununla beraber sýcak yaz aylarýnda su kaybýnýn daha fazla olmasý sývý alýmýmýza daha fazla önem vermemizi gerektiriyor. Sýcak havalarda daha çabuk susanacaðýndan, susatan besinlerden uzak durun. Zeytin, turþu, salamura tarzý tuzlu besinleri tüketmeyin. Özellikle sahurda tuzlu, hamurlu, kýzartma, tatlý besinler yerine karpuz, kayýsý tarzý sulu ve bol lif içeren besinleri tüketin. Çorba, ayran, süt tarzýnda sývý besinleri almaya özen gösterin.”

Ýftarda hafif besinler tüketin

Ramazan’da saðlýklý beslenme için iftarda hafif besinler tüketilmesin üzerinde duran Kenar; “Bütün gün açlýktan sonra kan þekeri çok düþük olacaðýndan iþtah ve doyma eþiði artar, hýzlý yemek yenir. Bununsonucu olarak çok kýsa zamanda çok miktarda besin tüketimi istemi doðaldýr. Bu yüzden kan þekerini hýzla yükseltmeyecek, hafif, az yaðlý, posa miktarý fazla besinlerden baþlamak en doðrusudur.
Oruç ilk açýldýðýnda hurma, peynir, domates, zeytin, kepek ekmeði gibi kahvaltýlýklar veya çorba, etli sebze yemeði, kepek ekmeði gibi hafif yemeklerle yemeðe baþlanmalý, sindirime zaman tanýyarak 15-20 dakika sonra az yaðlý/ýzgara et yemeði, kurubaklagil, sebze yemeði, salata, ayran, cacýk gibi yemeklerle devam edilmelidir. Mutlaka yemekle beraber ve yemekten sonra bol su içilmelidir. Kan þekerini hýzla yükselten beyaz ekmek, pirinç pilavý gibi glisemik indeksi yüksek olan gýdalar yerine bulgur pilavý, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalý, glisemik indeksi düþük besinleri tercih edilmelidir.” diye konuþtu.

Ramazan’da dikkat edilmesi gereken noktalarýn baþýnda sahura kalkýlmasý ve sahurda hafif besinler tüketilmesi olduðunu belirten Beslenme Uzmaný Seçil Kenar, iftarda da az yaðlý gýdalarýn tüketilmesi gerektiðine dikkat çekiyor.


COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen