ARA

Ramazan Ayý ve Diyabet

Ramazan Ayý ve Diyabet Diyabet hastalarý, ramazan ayý boyunca oruç tutup tutamayacaklarýna doktorlarý ile konuþtuktan sonra karar vermelidir.


Ramazan ayý boyunca oruç tutmak isteyen kiþiler, beslenme ve tedavilerini doktorlarý ile görüþüp, gerekli düzenlemeleri yapmak suretiyle oruç tutabilir.

Diyabet, aðýzdan alýnan ilaçlar ya da insülin ile tedavi ediliyor olabilir. Tip 1 diyabeti olan hastalar, insüline baðýmlýdýr. Bu sebeple bu hastalar için uzun süreli açlýk dönemleri, tehlikeli olabilir. Ancak modern insülin analoglarý ile yoðun insülin tedavisi alan veya insülin pompasý kullanan hastalarýn tedavisi, oruç tutabilecekleri þekilde düzenlenebilir. Hasta ve doktorun bu þekilde kompleks bir tedaviyi üstlenebilecek düzeyde bilgi ve tecrübeye sahip olmasý, son derece önemlidir.

Tip 2 diyabeti olan hastalarýn büyük bir kýsmý ise insülin kullanýmýna ihtiyaç duymaz. Ýstenildiði takdirde, aðýzdan alýnan ilaçlarýn desteðinde, düzenli bir beslenme programý ile oruç tutulabilir. Ýnsülin kullanan hastalar ise tip1 diyabet hastalarýnda olduðu gibi kompleks bir tedaviye ihtiyaç duyabilir.

Diyabet hastalarýnýn oruç tutmasýna engel olabilecek unsurlar

Hipoglisemi (þeker oranýnýn düþmesi)
Hiperglisemi (þeker oranýnýn yükselmesi)

Kiþinin diyabet kontrolünün derecesi, hastalýðýn yan etkileri ile þeker kontrolü dýþýnda kullanýlan ilaçlar da dikkat edilmesi gereken diðer unsurlardýr. Hastalar, þeker ölçümlerini yakýndan takip ederek, hipoglisemik ataklardan kaçýnmalýdýr. Hipoglisemi durumunda ise orucun bozulmasý gerekebilir.

Diyabet tedavisi

Diyabet tedavi edilirken kullanýlan ilaçlar, saðlýklý bir insandaki normal fizyolojiyi taklit edecek, altta yatan metabolik problemi azaltacak þekilde üretilen ilaçlardýr.

Diyabet için kullanýlan ilaçlar

Ýnsülin salgýlanmasýný artýran
Ýnsüline karþý hassasiyeti artýrarak çalýþan ilaçlar

Oruç ile ilgili olarak özellikle insülin salgýlanmasýný artýran ilaçlarýn düzenlenmesi büyük önem taþýmaktadýr. Ýnsülin kullanmayan hastalarýn tedavisine eðer mümkünse insüline karþý hassasiyeti artýrarak çalýþan ilaçlarla devam edilmesi tercih edilmelidir. Ancak eðer bu tür ilaçlar ile glikoz kontrolü saðlanamýyorsa, kýsa süre etkili insülin salgýlatan ilaçlar kullanýlmalý; uzun etkili insülin salgýlatan ilaçlardan kaçýnýlmalýdýr. Ramazan ayýnda tokluk kan sekerinin kontrol altýnda tutulmasý için yiyeceklerdeki karbonhidrat emilimini yavaþlatan ilaçlar kullanýlabilir.

Ýnsülin tedavisinde uzun etkili olarak glargine veya detemir insulin ve kýsa etkili olarak lispro, glulisin veya aspart insulinler ile tedavinin düzenlenmesi, eðer hastanýn kompleks tedaviye uyumu mümkün olabilecekse yapýlabilir.

Diyabetli hastalarýn ramazan ayýnda dikkat etmesi gereken unsurlar:

Bir diyetisyen yardýmýyla detaylý bir beslenme programý uygulamak.

Sahur ve iftarýn yaný sýra gece saat 10-11 arasýnda alýnacak bir ara öðün ile gün içerisindeki öðün sayýsýný üçe çýkarmak.

Yiyecek seçiminde; ekmek, hamur iþi yiyecekler, pirinç pilavý, makarna, patates ile sekerli yiyecekler gibi basit karbonhidratlarý kýsýtlandýrmak.

Tek seferde büyük porsiyonlar seklinde beslenmek yerine, ölçülü porsiyonlarý tercih etmek.

COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen