ARA

Baharda Çileðe Kanmayýn!

Baharda Çileðe Kanmayýn! Ani iklim deðiþiklikleri ve mevsimler arasý geçiþ bazý rahatsýzlýklarýn meydana gelmesine neden oluyor.


Kýþ mevsiminin bitip, baharýn baþladýðý Mart ve Nisan aylarýnda enfeksiyon hastalýklarýnýn görülme riski artar. Mevsim deðiþikliði durumunda kiþilerin beslenme alýþkanlýklarýnýn hayat düzenlerinin deðiþmesi ile birlikte baðýþýklýk sisteminin de etkilenmesi sonucu hastalýklarda artýþ gözlenebilir. Genellikle ýsýnan havanýn ve çevre þartlarýnýn da rolü ile bazý parazit ve bakterilerin ortamda çoðalmasý enfeksiyonlarýn geliþmesinde etkili olur. Memorial Hastanesi Dahiliye Bölümü’nden Uz. Dr. Selahattin Türen, bahar aylarýnda hasta olmamak için yapýlmasý gerekenler hakkýnda bilgi verdi.

ÜSYE ve allerjik hastalýklar sýk görülüyor. Bahar aylarýnda grip, soðuk algýnlýðý gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarý(ÜSYE) daha sýk görülür. Kiþiler öksürük, boðaz aðrýsý, burun akýntýsý, yaygýn vücut aðrýlarý, halsizlik ve yorgunluk þikayeti yaþayabilir. Saman nezlesi, polen allerjisi, mevsimsel allerjik rinit de en sýk görülen alerjik reaksiyonlardýr. Isýnan hava ile birlikte su ve gýda ile bulaþan bazý parazit ve bakterilerin de etkisi ile ishaller ortaya çýkabilir. Bahar yorgunluðu da olabilir. Mevsim dönüþlerinde vücudumuzdaki bir takým reaksiyonlar da hastalýk gibi algýlanabilir. Kýþ aylarýnda kýsa süren gündüz ve uzun süren gecede kiþiler biyolojik saatlerini, beslenme programlarýný, uyku düzenlerini ve hayat tarzlarýný mevcut duruma göre ayarlar.

Baharda günlerin uzamasý ile birlikte daha uzun süre dýþarýda kalan kiþiler ýsýnan havanýn da etkisi ile daha fazla sývý kaybettiði için vücut bu duruma alýþana kadar çeþitli sorunlarla karþýlaþabilir. Uykuya ayrýlan zamandan çalýnýyor, sývý tüketimi azalabiliyor ve kiþiler kendilerini daha yorgun ve halsiz hissedebiliyor. Beslenme düzenine dikkat edilmesi, daha fazla sývý tüketilmesi, vücut sývýsý azlýðýnýn önüne geçilmesi hastalýklara karþý önleyici olacaktýr. Uykunun yeni düzene adapte edilmesi ve 6-8 saat uykuya zaman ayrýlmasý gereklidir. Havanýn güzel olduðu zamanlarda kiþilerin evde oturmak yerine dýþarýda yapýlabilecek aktivitelere katýlmasý tavsiye edilir. Saðlýklý beslenme altýn kural. Uzayan gündüz süresi ve aktivitelerle birlikte güne sýký bir kahvaltý ile baþlanmalýdýr. Öðün atlamamak çok önemlidir. Lifli sebze ve meyvelerin tüketilmesi önerilir. Saðlýklý beslenmede karbonhidrat yað ve proteinleri dengeli ve yeterli biçimde almak gerekir. Taze meyve ve sebzelerin tüketilmesi ile vücudun ihtiyacý olan vitamin ve mineraller karþýlanabilir. Su için, içirin. Eriþkinlerin günde 2- 2,5 lt sývý tüketmesi uygundur ancak bilindiði gibi en saðlýklý içecek sudur.

Havanýn daha sýcak olduðu ve aktivitenin artýðý zamanlarda çay, kahve, meyve suyu, çorba tüketimi ile birlikte 2,5- 3 lt sývý tüketilmelidir. Erken çýkan çileðe, eriðe kanmayýn. Meyve ve sebzeyi mevsiminde tüketmek en doðrusudur. En doðal ve saðlýklý meyve sebze, doðal ikliminde ve zamanýnda yetiþenidir. Suni þartlarda ve hormonlu yetiþtirilenler ürünler ayný besin deðerini taþýmaz. Uygun sýcaklýk ve çevre þartlarýnda yetiþtirilen sebze meyveler tercih edilmelidir. Lahana stili giyinin. Ani ýsý deðiþikliði durumunda çok kalýn ve ince giyinmek de doðru deðildir.

Soðuk ve sýcaða baðlý olarak vücut direnci düþeceðinden kiþinin yaþadýðý çevrenin þartlarýný bilip ona göre hareket etmesi çok önemlidir. Ýnce katlar halinde, terletmeyen kumaþlardan oluþan kombinasyonlar tercih edilmelidir. Gerekirse uzman yardýmý alýn. Mevsim dönümlerinde vücudun yeni þartlara alýþabileceði zamana kadar geçen sürede beslenme ve uyku düzenine sývý alýmýna önem vererek bireysel korunma yöntemleri uygulanabilir. Uzun süren hastalýk belirtilerinin olmasý halinde mutlaka bir hekime baþvurulmasýný öneriyoruz.

Kolay Gelsin.



COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen