ARA

Havucun Yararlarý

Havucun Yararlarý Kalbin dostu da olan havuç, kandaki kolesterol düzeyini düþürmenin en kolay yoludur.



Havuç, düzenli olarak yenildiðinde, sigara içen kiþileri de içermek üzere, bedenin akciðer kanserine yakalanma rizikosunu en aza indirgemektedir: Ayrýca havucu sýk ve bol tüketen kiþilerin gýrtlak, mesane (idrar kesesi), rahmin boyun bölümü, kalýnbaðýrsak, prostat ve yemek borusu kanserlerine yakalanma rizikosunun %50 oranýnda; menopoz döneminin sonrasýný yaþayan kadýnlarda, göðüs kanserlerine yakalanma rizikosunun %20 oranýnda azaldýðý yapýlan araþtýrmalar sonucunda saptanmýþtýr.

Araþtýrmalar, havuç yemenin kolesterolde önemli düþmelere neden olduðunu, havuç yemeyi býrakan kiþilerde kýsa sürede kolesterolün eski düzeyine yükseldiðini göstermiþtir. Havuç bazý türden gýda zehirlenmelerini önler. Ayrýca, yapýlan araþtýrmalar, havucun menenjit ve ansefalit (beyin iltihabý) ile gebelikte fetüse geçerek düþüðe neden olan listerya adlý maddenin etkilerini yok ettiðini göstermiþtir. Havuç, içerdiði yüksek lif oranýyla peklik (kabýzlýk) çekenlere iyi gelmektedir. Kaynatýlarak içilen havucun suyu diyareye iyi gelir.

Ayrýca halk arasýnda, havucun sindirimi kolaylaþtýrýcý, gaz söktürücü, idrarý artýrýcý, kurt düþürücü, aybaþý olayýný kolaylaþtýrýcý ve hatta gebeliði önleyici, afrodizyak (cinsel gücü artýrýcý) etkileri bulunduðuna uzun yýllardýr inanýlmaktadýr. Bütün bu dirimsel önem taþýyan etkilerinden yararlanýlmak üzere kiþiler özgürce ve bol bol havuç yemelidir. Piyasada toz þeklinde de satýlan havucun günlük diyetimizde sýklýkla yer almasý, saðlýðýmýza büyük fayda saðlayacaktýr. A, C, B1 ve B2 vitaminlerince zengin bir ürün olan havuç, çið olarak ya da piþirilerek tüketilir.

Havuçlar kirli olsa bile kabuðunu soymamak gerekir. Çünkü yarým kilogram havuçta 30 mg C vitamini, B1-B-B6 vitaminleri, kalsiyum, demir ve potasyum mineralleri bulunur ve bunlarýn büyük bölümü kabuðun altýndadýr. Havucun, bol A vitamini ile cilde temizlik ve pembelik verdiðini ve gözlerin sýhhatli kalmasýný saðladýðýný, kalp rahatsýzlýðý ve damar sertliði olanlara havucun çok fayda verdiðini, her gün yenen bir havucun da akciðer kanseri tehlikesini yarýya indiriliyor.




COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen