ARA

Sahur ve Ýftar Sofrasý

Sahur ve Ýftar Sofrasý Oruç tutarken çeþit çeþit yemeklerle donatýlan iftar sofrasýna oturduðunuzda kendinizi kaybetmeyin!


Saðlýklý bir oruç dönemi geçirmek istiyorsanýz; hafif bir iftar yapýn ve sahur arasýnda tam üç öðün yiyin. Lifli gýdalarý sofranýzdan eksik etmeyin, bol sývý almayý da unutmayýn. Ramazanda saðlýklý beslenme formülünü Memorial Hastanesi Gastroentereloji Bölüm Baþkaný Doç. Dr. Feryal Ýlkova ve Diyetisyen Seçil Kenar anlattý:

Oruç tutarken saðlýklý olmak için beslenme düzeninden ödün vermemek gerekir. Bu dönemde özellikle lifli gýdalarla beslenmek, bol sývý almak, yemekleri yavaþ yavaþ yemek ve hazmý kolay besinler seçmek; ramazan sofralarýnýn vazgeçilmez kuralý olmalý. Hafif bir iftar yapýlýp, ardýndan akþam yemeði yenmeli ve sonrasýnda da hafif bir sahur yapýlmalý. Ýftar yaparken özellikle dikkat edilmesi gereken; sindirimi zor, aðýr yemeklerden ve hayvansal gýdalardan kaçmak olmalý.

Ýftar sofralarýnda her besin grubundan dengeli yemekleri içeren bir mönü olmalý. Yemekten hemen sonra çay, kahve içmek hiç doðru deðil; bu alýþkanlýðýnýzý býrakýn. Bu tür yiyecekler demirin emilimini azaltýr. Bu yüzden yemekten en az 2 saat sonra içilmesi uygundur. Tatlý yemek isteniyorsa, iftardan iki saat sonra, hamurlu aðýr tatlýlar yerine, sütlü tatlýlar ara öðün olarak seçilmeli. Çay ve kahve yanýnda bisküvi, kurabiye atýþtýrmayý hiç önermiyoruz. Kuruyemiþ isteniyorsa, yemekten sonra ara öðün olarak 5 fýndýk, 2-3 ceviz alýnabilir. Mutlaka sahura kalkýlmalý ve hafif besinler tüketilmeli.

Sahura kadar durmadan yemek yenmeli mi? Ýftarda kan þekeri çok düþük olduðundan, kýsa sürede çok miktarda besin tüketimi isteði doðaldýr. Yemeðe kan þekerini hýzlý yükseltmeyecek, hafif, az yaðlý, posa miktarý fazla besinlerden baþlamak en doðrusu. Fazla miktarda yemek yemek, boþ olan mideye yüklenilmesine neden olur. Böylece sindirim zorlaþýr, midede aðýrlýk, ekþime, yanma, bulantý, uyku basmasý, baðýrsaklarda kabýzlýk, þiþkinlik gibi saðlýk problemleri ortaya çýkar. Bu nedenle iftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltýlýklar veya çorba gibi hafif yemeklerle baþlanmalý. 10-15 dakika sonra az yaðlý et yemeði, sebze veya salatayla devam edilmeli.

Kolay Gelsin.

COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen