ARA

Mönü Sabýr ve Marifet Gerektirir

Mönü Sabýr ve Marifet Gerektirir Ne kadar iyi yemek yapýyorsanýz yapýn, eðer sýralamayý iyi ayarlayamazsanýz istediðiniz tadý karþý tarafa ulaþtýramazsýnýz.



Bunun için de mönü düzenine dikkat etmelisiniz. Yenilecek yemeðin sunum sýrasýna göre bir kaðýda basýlmýþ listesinin adý mönüdür. Günümüzde özel yemek davetleri için mönü hazýrlamak âdet oldu. Mönü aslýnda bir yemeðin nüfus kaðýdýdýr. ve doðumu yapýlmadan çýkarýlamaz. Yani mönüde adý geçen yemekler þefin potasýnda olan yemeklerden oluþur. Bir restoranda yemekleri belirleyen listeye yemek listesi ya da Fransýzlarýn tabir ettikleri þekilde carte (kart okunur) denebilir.

Yani suda çözünen kahve anlamýnda kullanýlan neskafe gibi. Mönü de günümüzde jenerik bir tabir oldu çýktý ve yemeklerin listesi yerine lokantalarda da kullanýlmaya baþlandý. Bununla birlikte bugün alternatifli hazýrlanmýþ bir set yani sýnýrlarý olan bir yemek takdiminin yazýlmýþ olduðu listelere de mönü demek artýk yanlýþ sayýlmýyor. Carte ile mönü arasýndaki fark, carte’da sayýsýz çeþit bulunmasýdýr. Mönüye ise yenilecek yemeklerin isim ve sunuþ sýralamasýný da içeren bir broþür denilebilir.

Mönü, Fransa’da restoranlarýn dýþarýsýnda bir tahtaya yazýlan kýsa yemek listesinin kaðýda geçirilip müþterilerin eline verilmesiyle ortaya çýktý. Kýsa ve özet bir liste olarak, çoðu zaman adý geçmesine raðmen lokanta mutfaðýnda bulunmayan birçok çeþidin adýný barýndýran carte’lere yapýlan bir devrimdi. Ancak ilk mönüler de çaðýmýz insanýnýn tutkusu haline gelen saðlýklý beslenme göz ardý edildiði gibi bugün aranýlan çeþitler arasýndaki gibi lezzet dengesi de yoktu.

Yani et, tavuk, av etleri gibi birçok etli yemek sýralanýrken, sebze çeþitleri ise göz ardý ediliyordu. Günümüzde mönüler çaðdaþ beslenme önerilerine göre hazýrlandýklarý gibi lezzetinin de göz önünde bulundurulmasý gereken önemli bir unsur. Bu dengeyi biz de en iyi saðlayan kurumlar þimdilik lezzetli yemek yapmayý bir tabu olarak kabul etmelerine raðmen birçok haþlama, sebze çeþidini isteklerinde saðlýklý beslenme adýna bulunduran esnaf lokantalarý gösteriyor. Birçok yeniliðe hevesli lokanta ise mönü disiplinin anlamakla birlikte lezzeti tutturamýyor.

Kolay Gelsin.



COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen