ARA

Yiyecek lekeleri nasýl çýkarýlýr?

Yiyecek lekeleri nasýl çýkarýlýr? Çay Lekesi;
Beyaz kumaþtaki lekeyi limon suyuyla silin ve soðuk suyla durulayýn.


Çay Lekesi;
Beyaz kumaþtaki lekeyi limon suyuyla silin ve soðuk suyla durulayýn. Renkli kumaþtaki taze lekeyi yumurta sarýsýný suyla karýþtýrarak ovalayýn. Eski bir leke ise gliserinli suyla silmek iyi olacaktýr. Halý üzerindeki çay lekesini, eþit ölçekteki alkol ve sirke karýþýmý ile silin.

Çiklet Yapýþýrsa;
Çikletin yapýþtýðý yerin iç tarafýna naylona sarýlmýþ bir miktar buz koyun. Buzun etkisiyle çiklet donduktan sonra bir fýrçayla donan çikleti fýrçalarsanýz yapýþtýðý yerden çýkacaktýr.

Çikolata Lekesi;
Kumaþtaki çikolata lekesi için; en iyi yol gliserinle ovup yað emici iki kaðýt arasýnda bir süre býrakarak yaðýnýn iyice emilmesini saðlamaktýr. Eðer bu iþlem yeterli olmazsa ve lekeli kumaþ rengi atmayan bir tür kumaþ ise lekeli kýsmý suyla karýþtýrdýðýnýz 90 derecelik alkolle silin. Halýdaki çikolata lekesini; sabunlu suyla lekenin dýþ kýsmýndan baþlayarak içe doðru silin. Üzerine talk pudrasý döküp bir süre bekleyin. Halýyý silkeledikten sonra eþit miktarda su ve alkol karýþýmýyla tekrar silin.

Kahve Lekesi;
Leke tazeyse üzerine biraz tuz dökün. Beyaz pamuklu kumaþtaki lekeyi oksijenli su ile silin, yeterli olmazsa çamaþýr suyu kullanmanýz gerekir. Renkli kumaþtaki lekeli kýsma biraz gliserin sürün ve ýlýk suyla durulayýn. Halýdaki lekeli yeri, eþit miktarlardaki alkol ve beyaz sirke karýþýmýyla silin.

Meyve Lekeleri;
Beyaz kumaþta: Lekeyi amonyaklý suyla yýkayýn. Çýkmazsa, çamaþýr suyu ilave ettiðiniz sabunlu suya batýrýp lekeli kýsmý ovun. Renkli kumaþta: Lekeyi 90 derecelik alkol ya da amonyak ilave edilmiþ oksijenli su ile yýkayýn ya da ekþimiþ sütü lekenin üzerinde 2-3 saat býrakýn. Sentetik kumaþta: Lekeyi limon suyu, beyaz sirke, hafif amonyaklý su karýþýmý ile çýkarabilirsiniz. Yünlü ve ipekli kumaþta: Lekeli kýsmýn altýna su emen bir kumaþ parçasý yerleþtirin ve lekeyi beyaz sirkeyle silin.

Salça Ketçap Lekesi;
Sýcak su ile gliserini eþit miktarlarda karýþtýrýn. Kumaþý bir saat boyunca bu karýþýmda beklettikten sonra her zaman kullandýðýnýz deterjan ile yýkayýn.

Þarap Lekesi;
Beyaz kumaþta: Kumaþý bir süre kaynamakta olan süte batýrýn sonra yýkayýn. Örtünün üzerine þarap dökülür dökülmez tuz serpin. Ýlk yýkamada çýkacaktýr. Eðer çýkmazsa, yýkama suyuna biraz çamaþýr suyu katýn. Renkli kumaþta: Lekeli kýsmý amonyaklý soðuk suya batýrýn. Beyaz pamuklu örtüde:
Þarap dökülür dökülmez lekeli kýsmý beyaz þarapla ýslatýn.

Yað Lekesi;
Sýçrayan yaðlar için en etkili temizleyici ispirtodur. Zeytinyaðý lekesini kumaþtan çýkartmak için bir parça ekmek içini yuvarlayýp lekenin üstünde gezdirin.

Yumurta Lekesi;
Yumurta lekelerini çýkartmak için soðuk su kullanmalýsýnýz. Genellikle sabunlu su yeterli olsa da beyaz kumaþlarýnýz için biraz çamaþýr suyu ilave edebilirsiniz. Kesik limonla lekeli yerleri ovun. Suda haþlayarak ezdiðiniz bir parça patatesle ovun. Ýçinde çakýl bulunmayan nemli toprakla silin.

Kolay Gelsin.




COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen