ARA

Ramazan Sofranýzdan Çorbayý Eksik Etmeyin Midenizi Rahatlatýn

Ramazan Sofranýzdan Çorbayý Eksik Etmeyin Midenizi Rahatlatýn Türk mutfaðýnda çok önemli bir yere sahip olan çorba, Ramazan sofralarýnýn da vazgeçilmezi.


Ramazan’da çorbalarýn sofralardan eksik edilmemesi gerektiðini belirterek, “Geleneksel çorbalar veya hazýr çorbalar her öðün tüketilebilir. Çorba, besleyici özelliðinin yaný sýra hem tok tutuyor hem de sindirim sistemini rahatlatýyor”

Her mevsim tüketilebilme özelliði ile Türk mutfaðýnýn gözde yiyeceklerinden olan çorba, yüzyýllardýr sofralarýmýzýn vazgeçilmezi. Osmanlý saray mutfaðýnda yepyeni reçetelerle sanata dönüþen çorbanýn, Anadolu’daki varlýðýnýn 6 bin yýl öncesine dek uzandýðý tahmin ediliyor. Binlerce yýllýk geçmiþe sahip olan çorba, hem tok tutmasý hem de sindirim sistemini rahatlatmasý nedeniyle Ramazan sofralarýnýn da baþ tacý.

KKTC Yakýn Doðu Üniversitesi Saðlýk Bilimleri Fakültesi Kurucu Dekaný, Beslenme ve Diyetetik Bölümü Kurucu Baþkaný Prof. Dr. Sevinç Yücecan, özellikle Ramazan’da çorbalarýn sofralardan eksik edilmemesi gerektiðini söyledi. Prof. Dr. Yücecan, “Oruç tutanlarda su kaybý olduðu için geleneksel çorbalar veya hazýr çorbalar, komposto, hoþaf gibi yiyecekler iyi birer seçenek olabilir. Geleneksel çorbalar veya hazýr çorbalar hem sahurda hem de iftarda tüketilebilir. Yemeðe bir kase çorba ile baþlamak hem mideyi yemeklerin sindirimine hazýrlar, hem vücudun su dengesini korur, hem de tokluk hissi verir” dedi.

Prof. Dr. Yücecan, sözlerini þöyle sürdürdü: “Ýftarda aðýr hamur iþi yiyecekler, kýzartmalar, baklavalar yerine çorbalar, haþlanmýþ-ýzgara veya fýrýnda piþirilmiþ et ya da tavuk veya hindi, sebze yemekleri, bol salata ve meyve yenilebilir. Tatlý olarak daha hafif olduðu için sütlü ve ( sütlaç muhallebi ) meyveli tatlýlar ( elma, kabak, ayva tatlýsý) tercih edilmelidir. Sahurda emilimleri diðer besinlere kýyasla daha yavaþ olan, kan þekerini daha yavaþ yükselten ve diðer besinlere kýyasla daha daha fazla tokluk hissi oluþturan et, süt, peynir, yoðurt, yumurta gibi besinler ve/veya bu besinlerden oluþan çorbalar, yemekler tüketilmelidir.”
Lezzetli ve besleyici

Hem sahurda hem iftarda yenilebilecek çorbanýn besleyici özelliðine de iþaret eden Prof. Dr. Sevinç Yücecan, sözlerini þöyle sürdürdü:

“Çorbalar kolay hazýrlanabildiði için, iftar sofrasý hazýrlama telaþýnda bile rahatlýkla yapýlabilir. Geleneksel çorbalarýmýz hatta pratik bir çözüm olarak hazýr çorbalar tercih edilebilir. Zaten hazýr çorbanýn üretim mantýðý ev yapýmý tarhanadan farklý deðildir. Çorbalar kilo dengesini saðlamak için de birebir. Aðýrlýk hissiyatý yapmadan tok tutar ve sýcak olduðu için hýzlý içemeyeceðimizden de sindirimimize vakit tanýr. Yemek kültürümüzde çok çeþitli çorbalarýn olmasý da bizim için büyük avantaj. Bu sayede hem tekdüzelikten kurtuluyoruz hem de farklý çorbalarýn farklý yararlarýný vücudumuza alabiliyoruz.”


COSMOTURK YAYIN GRUBU & HILLARY COMPANY TURKEY
Reklam Satýþ & Pazarlama: COMMEDYA TARAFINDAN YAPILMAKTADIR/ +90 (212) 347 01 93
Ýletiþim:
[email protected]

Tel: (0212) 244 13 56 Fax: (0212) 244 13 32





Telif hakký ©2013 Ozelyemekler.com Tüm Haklarý Saklýdýr.
Ozelyemekler'da yayýnlanan haberler kaynak gösterilerek içeriði deðiþtirilmemek þartýyla hertürlü medya ortamýnda kullanýlabilir. Ozelyemekler sitesinde yayýnlanan yazýlar yazarlarýn kendi kiþisel görüþleridir. Yazýlarýn her türlü sorumluluðu yazýyý yazan yazarýna aittir.


Programlama Hakan Þen